Bærekraftige OL-lekestuer

Under London-OL er det ikke bare idrettsprestasjonene som imponerer. Anleggene er spennende, innovative og bærekraftige.

Grunnarbeidene med OL-anleggene startet i 2007, og alle sto klare ett år før åpningsseremonien og på budsjett. Mange av anleggene ligger i det man kaller OL-parken. Parken ligger i Stratford-området øst i London, og håpet er at lekene skal gi det som tidligere var et litt slitent område et sårt tiltrengt løft.

Bærekraftig
Arkitektene Populous har tegnet selve OL-stadionen. Det tok tre år å bygge og kostet over fire milliarder kroner å bygge stadionet som kan ta 80.000 tilskuere. Det er på ingen måter så spesielt som Ørneredet i Beijing.

Arrangørene har hele tiden sagt at de heller har satset på å sette opp et bærekraftig bygg. Stadionet er derfor bygget ned i bakken. Ved å gjøre dette har man også brukt vesentlig mindre stål enn det som har vært tilfellet med hovedarenaen til andre sommer-OL.

Den nederste tribuneseksjonen er permanent (25.000 seter), men delene over denne (55.000 seter) kan fjernes etter lekene. Masse som ble gravd ut fra tomten (800.000 tonn) er brukt andre stedet i Olympia-parken. OL-stadion er for øvrig rammet inn av tre små elver, så tilgang til ”øya” skjer via fem bruer.

Midlertidig anlegg
En engelsk arkitektkritiker uttalte at anleggene i London og Beijing vil bli et symbol på Vestens fall og Østens vekst. Allikevel fremstår mange av anleggene som spektakulære, og fokuset på bærekraftighet fornuftig.

Basketballarenaen er et slikt eksempel. Hallen er kledd med 20.000 kvadratmeter PVC-plast som i likhet med mange av de andre stadionanleggene skal lyssettes på kveldstid.

Bygget som er tegnet av Wilkinson Eyre Architects skal faktisk tas ned etter lekene. Dette er dermed den største midlertidige arenaen som har blitt bygget til olympiske leker noensinne. Hallen byr også på en av de beste norske gullsjansene. Det er nemlig her de norske håndballjentene forhåpentligvis skal spille semifinale og finale.

Trebygg
Et annet flott anlegg er sykkelanlegget i parken. Velodromen er reist med en flott trefasade, noe som det slettes ikke finnes mange av i London.

Også her har bærekraftighet vært et nøkkelord. Både på dekket inne i velodromen og fasaden er det brukt såkalt FSC-godkjent tre. Dessuten er det lagt opp til naturlig ventilasjon i hele bygget. Dessuten samler man regnvannet og bruker dette om igjen i bygget. Dette har redusert vannbehovet med 70 prosent.

Et annet bygg som har fått mye ros er svømmearenaen. Bygget har en bølgeform, er 160 meter langt og 80 meter bredt, og arrangørene forteller at denne konstruksjonen var den aller mest utfordrende i hele OL-parken. Resultatet gjør seg både fra utsiden og på innsiden.

Gjenbruk
Ikke alle anleggene ligger i Olympia-parken. Noen eksisterende anlegg, som Wembley, Wimbledon og Lords, blir også brukt.

Også andre historiske bygg danner bakteppe for noen av arenaene. The Royal Artillery Barracks huset den britiske hærens artilleridivisjon fra slutten av 1700-tallet og frem til 2007, og i år vil flere provisoriske bygg foran det historiske bygget huse lekenes skytekonkurranser.

Inne i til sammen en 18.000 kvadratmeter PVC-fasade har de bygget en arena som huser tre skytebaner. Også dette anlegget skal demonteres etter OL.