Vil legge ned små fengsler

Kriminalomsorgen mener små fengsler er for lite effektive og foreslår å legge ned 27 av 60 fengsler i Norge. Nesten alle fengsler med færre enn 30 plasser vil bli nedlagt hvis forslaget får gehør hos justisminister Grete Faremo (Ap).

Forslaget til omstrukturering er basert på størrelse, beliggenhet og vedlikeholdsbehov. Åpne anstalter i små kommuner og fengsler med færre enn 30 plasser skal som hovedregel stenges, skriver Aftenposten.

Det planlegges i stedet nye fengsler i Rogaland og Vestfold samt utvidelser av Ilseng og Ullersmo.

Både politikere og andre begynner nå å reagere på planene om å stenge fungerende fengsler, og på at statlige arbeidsplasser i distriktene forsvinner, skriver avisen.

Ett av eksemplene som trekkes fram er Gjøvik, der fengselet har vært en del av bybildet siden 1862. Fengselet samarbeider med Nav, skole- og helsevesenet, og får skryt for å føre fangene tilbake til et lovlydig liv.

For å unngå nedleggelse har kommunen lagt fram en plan om utbygging av fengselet til 30 eller 50 plasser. Kommunen har betalt arkitektplaner for utbygging og modernisering, noe som vil koste 50 millioner kroner.