Optimera satser på tomteutvikling for proffkunder

Byggevaredistributøren Optimera har valgt å satse på tomteutvikling.

Dette er et løft som mange proffkunder vanskelig kan klare alene. Selskapet har nærmere 3000 boligtomter under utvikling.

Optimera går flere veier for å skille seg fra andre byggevareselskaper overfor proffkundene. Én av dem er å tilrettelegge og igangsette store, jomfruelige grunnarealer til byggeklare tomter. Bygging og salg skjer i regi av Optimeras byggmester- og entreprenørkunder.

Utvikling av nye tomteområder er blitt så kostbare og kompliserte prosesser at mange små og mellomstore entreprenører vanskelig kan gjennomføre dem alene. Selskapet har alltid mellom 2000 og 3000 boligtomter under utvikling som lojale proffkunder får tilbud om å bygge på.

Partnerskapselement
– Mange små og mellomstore entreprenører og byggmestere ønsker å gjennomføre selvstendige byggeprosjekter. Vi startet med tomteutvikling fordi mange av kundene våre ikke kunne klare det alene. Nå er tomteutvikling blitt et viktig element i langsiktige partnerskap vi har med mange proffkunder, sier daglig leder Bent Eddie Lie i Optimera Tomteutvikling.

Optimera inngår opsjonsavtale med grunneier om å utvikle tomter av uberørt land. Deretter engasjerer selskapet arkitekter og konsulenter for å utarbeide reguleringsplan. Prosessene kan være veldig lange. Vanlig er 10-12 år, mange ganger tar det lengre tid, mens det andre ganger kan ta bare 4-8 år.

Arbeidsmodell
– Hoveddelen av prosjektene våre er fra Nord-Jæren til Bergen fordi vi i dette området har mange proffkunder i form av små og mellomstore entreprenører. Vi får positive tilbakemeldinger fra kommunene i forhold til måten vi gjennomfører våre utbyggingsprosjekter på. Vi benytter en arbeidsmodell hvor det er den lokale entreprenøren som bygger og selger boligene. Tomtestrategien vår innebærer i praksis en styrking av lokal virksomhet, kompetanse og arbeidsplasser, opplyser Lie.

Først når kommunen har godkjent planene, inviteres entreprenører og byggmestre til å delta i utbyggingen. Optimera utarbeider blant annet formingsveiledere for å sikre et helhetlig og harmonisk preg for hele byggefeltet, inkludert arealer til for eksempel friområder, barnehager og ballbinger. Selskapet tar også initiativ til opprettelse av velforening for byggefeltet.

Noen prosjekter
Dette er noen av prosjektene som det jobbes med:
• Myklebust, Sola kommune. Landsby med 753 boliger. Partnere: Optimera, Kruse Smith, Sola Kommune, Block Watne og Øster Hus Tomter.
• Sørbøhagane, Sandnes kommune. 870 boenheter frem til 2025. Partnere: Optimera, Sandnes tomteselskap, Kruse Smith, Block Watne og Klepp hus.
• Eivindsholen, Time kommune. Partnere: Optimera, Block Watne, Øster Hus og Jadarhus. Utbyggingen pågår. Ca. 400 boenheter
• Eidet, Kristiansand. Partnere: Optimera, Block Watne, Kruse Smith. Utbyggingen pågår. 220 boenheter.
Optimera er en del av det internasjonale konsernet Saint-Gobain. I Norge har selskapet nesten 100 utsalgssteder, over 2000 medarbeidere og en omsetning på over seks milliarder kroner. Selskapet står bak byggevarekjeden Montér.