Byråkratiet eser ut

Vi kan glede oss over at arbeidsledighetstallene fortsatt er lave i Norge (3 prosent), men vi er svært bekymret for den sterke økningen vi nå ser i offentlig administrasjon. Tall fra SSB viser at det er kommet 9 000 nye byråkrater i det offentlige i løpet av det siste året. Vi mener at det er mange nok fra før.

Vi er ikke i mot at det kommer flere sykepleiere, leger, ingeniører og andre som gjør en viktig jobb, men vi er svært skeptisk til at det blir flere papirflyttere. Politikerne snakker om forenkling og at det skal bli lettere for næringslivet. Saken er at til flere byråkrater vi får, til vanskeligere blir det.

Vi har også sett forunderlige og kreative løsninger på topp-plan i byråkratiet hvordan man kan øke lønningene betydelig. Mange går gjerne fra en sjefstilling til å bli spesialrådgiver. Det er lønnsomt det. Dette skjer rundt om i departement og direktorat. Hvilket signal er dette, spør vi. Det at folk som i realiteten får sparken, kan beholde lønn og alle andre fordeler – og i tillegg få lønnsøkning, er det få som skjønner.

De ansvarlige statsrådene snakker om moderasjon og om krisen som kan komme inn over oss fra Europa. Dette er selvsagt faresignaler vi også ser. Men vårt forslag til Jens Stoltenberg og hans kolleger i regjeringen. Rydd opp i egne reir først. Det trengs etter vårt syn en skikkelig opprydding.

PS

Kanskje det beste hadde vært at topp-byråkratene også måtte gå av når det blir skifte av regjering. Problemet er at byråkratiet vokser både i kommunal, fylkeskommunal og statlig virksomhet.