Vil forby teksting og surfing bak rattet

Vegdirektoratet vil skjerpe reglene for mobilbruk bak rattet. De vil ha slutt på at sjåfører tekster og surfer på nettet.

I dag er det nemlig ingen begrensninger på hva du kan bruke telefonen til, så lenge du ikke holder den i hånden. Selv om man vitterlig må bruke hendene til å skrive SMS-er, er dette altså tillatt dersom telefonen er fastmontert, melder TV 2.

– Det blir det ikke lov til i fortsettelsen. Vi har hatt en høringsrunde tidligere hvor alle høringsinstansene unisont sa at dette må bli forbudt, og det har vi tenkt til å etterkomme, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

Han viser til at teknologien har utviklet seg kraftig siden dagens mobilregler kom på plass i 2001.

– Det er på sin plass at det blir gjort en endring her. Når du kjører bil, så skal du ha full oppmerksomhet på trafikken og det du gjør selv. Når du snakker i eller bruker telefonen, så er det ikke til å komme unna at du lett kan bli distrahert, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Forslaget til strengere regler, som skal ut på høring før Samferdselsdepartementet bestemmer seg, sier ingenting om bruk av GPS eller annet elektronisk utstyr i bilen.

Årlig blir rundt 20.000 sjåfører ilagt forelegg for ulovlig mobilbruk.