Sommerstille på boligmarkedet

Ferietiden preget boligmarkedet i juli. Aktiviteten var 40 prosent lavere enn måneden før. Men krisen i Europa er knapt merkbar.

Prisene steg 0,8 prosent fra juni til juli i år, ifølge sesongjusterte tall fra eiendomsmeglerbransjen. Sammenlignet med juli 2011 er prisene økt med 7,8 prosent.

Prisene på større boliger faller noe, og her har kjøperne vært på ferie. Men leilighetsprisene holder seg også i ferietiden, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Det var færre boliger på markedet, og tiden fra annonsering til salg var betydelig lenger enn ellers i året. I juni i gikk det i gjennomsnitt 23 dager, mens det i juli tok 33 dager før salg var gjennomført.

Når venter bransjen et taktskifte. I løpet av et par uker vil det komme en rekke nye objekter på markedet, og meklere regner med fullt trykk fra selgere og kjøpere som er i startgropen.

Som ventet
– Prisutviklingen i juli er som ventet. Etter en sterk prisvekst i første halvår følger boligmarkedet en normal sesongutvikling i feriemåneden, med noe lavere priser og mindre aktivitet enn i mai og juni, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Gjeldsproblemer, boligboble og sosial krise i store europeiske land har ingen innvirkning på det norske eiendomsmarkedet.

– For tredje år på rad har vi en sommer med voksende krise ute, uten at det påvirker kjøper og selger i Norge. Det er fortsatt fullt trykk på det norske boligmarkedet, sier Laugen.

Han ser heller ingen forhold som på kort sikt kan endre dette bildet. Norske husholdninger klarer jevnt over å betjene sin gjeld, og mange har handlingsrom etter et godt lønnsoppgjør.

– For at dette skal endre seg vesentlig, må vi få en faktisk renteskjerping eller en massiv bankkrise ute som gjør det vanskeligere for boligkjøpere å få lån, legger han til.

Forskjeller
Prisøkningen er forholdsvis jevnt fordelt over hele landet, med Drammen på en klar førsteplass med 11 prosents vekst. Storbyene Oslo og Trondheim lå på 7 prosents økning, mens Bergen og Stavanger registrerte 6 prosent opp. Lavest lå Hamar og Kristiansand med 2 prosents vekst.

Tilveksten av nye boliger på Finn var svakere i juli enn tidligere år. Eff må helt tilbake til 2006 for å finne et lavere tall. Rundt 9.500 boliger lå ute til salg.

Meklerbransjen sier behovet for nye boliger bare vokser og at befolkningen vil øke i tiden framover. Men ikke alle kan bo i sentrum av storbyene. Samtidig merker de seg utbyggernes motvilje mot å bygge i utkanten av byene, for eksempel på Furuset i Oslo. Her er det angivelig ikke mulig å få høye nok priser.

Intercity
Og en samstemt bransje kan ikke understreke sterkt nok at intercitytriangelet må være på plass som lovet i 2025.

– Folk måler reisetid i minutter, ikke kilometer og mil, sier Tormod Boldvik i Norsk eiendomsmeklerforbund.

OBOS melder at boligprisene deres har holdt seg stabilt høye gjennom sommeren, men at juli lå 0,4 prosent lavere enn juni. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris lå på 40.007 kroner, opp 12,5 prosent fra juli 2011.

Siden slutten av juni har OBOS solgt 64 nye leiligheter. (©NTB)