Svakere vekst i industrien

Norske industriledere melder om tegn til utflating i produksjonsvolumet etter en lengre periode med oppgang, men foreløpig er det ikke signaler om at nivået vil falle.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2012 viser en svakere vekst i industriproduksjonen, melder SSB.

Negativ utvikling innenfor tradisjonell eksportrettet industri forklarer delvis denne utflatingen. Imidlertid har sysselsettingen fortsatt å stige. Høy ordretilgang hos leverandører til olje- og gassnæringen var hovedårsaken til denne økningen. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var lavere enn på samme tid i fjor, men nedgangen i nye ordre fra eksportmarkedet synes å bremse opp etter en periode med fallende etterspørsel. Foreløpig har ikke dette hatt noen innvirkning på eksportprisene som fortsatte å synke. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,5 prosent i 2. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for industrien. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Venter høyere industriproduksjon
Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet og ordrebeholdningen støtter denne oppfatningen. I tillegg oppjusteres vedtatte investeringsplaner. Sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra 9 til 7 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal 2012. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk.

Svak etterspørsel i eksportmarkedet
Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om uendret produksjonsvolum etter ni påfølgende kvartaler med vekst. Fallende ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet var hovedårsaken til dette. Samtidig oppgav flere industriledere at konkurranse utgjorde en begrensende faktor for produksjonen. Den svake etterspørselen skapte store utfordringer for eksportrettede næringer som papir- og papirvareindustri, produksjon av ikke-jernholdige metaller samt produksjon av kjemiske råvarer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 2. kvartal 2012 beregnes til 80,7 prosent. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv, men optimismen var dalende, og vurderingen gikk mot nøytral.

Høy ordretilgang i hjemmemarkedet
Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og -installasjon med flere) melder om økt produksjonsvolum og flere sysselsatte. Høy innenlandsk ordretilgang på grunn av sterk oppgang i olje- og gassinvesteringene (se investeringsstatistikk olje og gass) var en medvirkende årsak til denne utviklingen. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å bremse veksten. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 81,6 prosent i 2. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv. Forventninger om ytterligere vekst i ordrebeholdningen støtter denne oppfatningen. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Noe svakere vekst i produksjonsvolumet
Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om svakere vekst i produksjonsvolumet, og et tilsvarende forløp registreres for innenlandsk etterspørsel. Negativ utvikling i konkurranseutsatte næringer, som blant annet møbelindustri, var en medvirkende årsak til utflatingen, men positive resultater for produksjon av næringsmidler og drikkevarer bidro til å dempe effekten av dette. Prisene steg både hjemme og ute, og det var noe høyere etterspørsel i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 2. kvartal 2012 beregnes til 75,9 prosent for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres.