Baltiske medeiere i Nord Pool Spot

Elering og Litgrid, systemoperatørene i Estland og Litauen, har kjøpt to prosent eierandel hver i Nord Pool Spot.

Det har blitt avtalt at den Latviske systemoperatøren, Augstsprieguma Tīkls (AST), skal effektuere sin avtalte om å kjøpe to prosent av selskapet når kraftmarkedet i Latvia åpner. Partene inngikk i april en intensjonsavtale om aksjekjøp i Nord Pool Spot, skriver Statnett i en pressemelding.

Etter at de tre baltiske systemoperatørene har blitt medeiere i Nord Pool Spot med 2 prosent hver, vil Svenska Kraftnät og Statnett hver ha en eierandel på 28,2 prosent, og Energinet.dk og Fingrid vil hver ha en eierandel på 18,8 prosent i kraftbørsen.

Dette er en strategisk investering for de baltiske systemoperatørene. Investeringen sikrer dem muligheten til å ivareta baltiske interesser og bidra i Nord Pool Spot sitt arbeid med å utvikle regionale og europeiske kraftmarkeder.

- Innlemmelsene av de baltiske systemoperatørene i Nord Pool Spot er et viktig steg for å realisere et integrert nordisk og baltisk kraftmarked, sier konserndirektør Bente Hagem i Satnett i pressemeldingen.

- Det bekrefter betydningen av Nord Pool Spot sin markedsmodell for regionale kraftmarkeder uavhengig av landegrenser. Med integrasjon av de baltiske kraftmarkedene vil Nord Pool Spot dekke et marked på ca. 410 TWh.

Samtidig er Nils Nygren utpekt som ny styreleder i Nord Pool Spot. Nygren er svensk, han har hatt en rekke posisjoner i nordisk næringsliv innen energi og jobber i dag som uavhengig konsulent.