Lær av Drammen

Mens man i Oslo og i mange andre kommuner behandler byggesaker i sirupsfart, er det annerledes i Drammen. I rådhuset snakker man sammen over en kaffekopp – og dermed sparer man i følge Aftenposten masse tid. Byggesakene løses i ekspressfart.

Siden Drammen Teater brant i 1988 har kommunen gått gjennom sine rutiner og alt er satt inn på å gjøre byen attraktiv.

Nøkkelen har vært en særdeles effektiv plan- og bygningsavdeling. Drammen har de siste årene vært i særklasse mest effektiv sammenlignet med andre av landets ti største kommuner, viser en rapport fra Kommunenes Sentralforbund fra 2011.

Etaten brukte i 2010 i gjennomsnitt kun 30 dager i saksbehandling på allerede vedtatte reguleringsplaner. Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim brukte alle mer enn ti ganger så lang tid.

Et hovedproblem i hovedstaden og mange andre steder er at plan- og bygningsetaten lager sine egne regler. Noen saksbehandlere elsker detaljer – og lykken på jord er når man kan snu opp ned på en byggesøknad.

- Plan- og bygningsetaten i Oslo har en tendens til å lage sitt eget forslag hvis de ikke liker forslag vi kommer med. Dette fører til forsinkelser på flere måneder. Dette opplever vi sjelden i andre kommuner, sier direktør for Selvaag Bolig, Baard Schumann til avisen.

Ifølge Schumann skyldes ofte uenigheten med Plan- og bygningsetaten i Oslo hvor mange boliger hver tomt skal ha, hvor høye boligene kan være og hvor mye grøntareal hver leilighet skal ha. Boligutvikleren mener man i Drammen stoler mer på at det utbyggerne leverer, er gjennomarbeidet, og i større grad lar avgjørelsen om det estetiske være opp til politikerne.

Direktør i Skanskas kommunikasjonsavdeling, Pål Syse, er enig i at ting tar for lang til i Oslo kommune.

For min egen del bor jeg på Nesodden som i sin tid hadde en meget beryktet bygningsavdeling. Entreprenørene gikk etter hvert lei – og mange nektet å bygge i kommunen. For dem var livet for kort til å krangle med byråkrater som opptrådte som konger på jord. Heldigvis er det blitt forandringer på Nesodden – skjønt vi skulle sett at det ble bygget langt flere boliger enn det som bygges i dag. Kommunen kan med sin nærhet til Oslo løse mange problemer også for hovedstaden. I tillegg er det et flott sted å bo.

Vi foreslår at det nå blir tatt et generaloppgjør med byråkratiet i Oslo og i andre kommuner med tilsvarende problemer. Det viktigste tiltaket er at man blir mer serviceinnstilt i plan- og bygningsetaten – og at man også i denne etaten blir løsningsorientert.

Lær av Drammen, sier vi.