Mye flott veiarbeid

Det er all grunn til å gi honnør til Statens vegvesen for måten man gjennomfører nye veiprosjekter på. I tillegg til at de nye veianleggene skal bli funksjonelle for trafikantene, legges det også stor vekt på at det skal se skikkelig ut.

Vi kjørte nylig forbi det nye veianlegget på Høgset i Gjemnes kommune på Nordmøre. Dette er en del av prosjektet E39 Knutset-Høgset som opprinnelig var en del av Krifastprosjektet, men som i sin tid ble tatt ut av økonomiske årsaker.

Men nå er arbeidet i full gang. Prosjektet omfatter bygging av ca 4,6 km ny veg inkludert Høgsettunnelen på 705 meter. Den 5,4 km lange forlengelsen mellom Astad og Knutset ble utløst av et krav til gang- og sykkelveg langs eksisterende E39. Ved å bygge nyvegen helt fram til Astad sparer man nedkjøringa til Knutset, og man får samtidig en trafikksikker løsning både for lokalbefolkninga og gjennomgangstrafikken.

Prosjektet Astad-Høgset erstatter en strekning av E39 med dårlig standard og korter inn vegen med ca 1,4 km. Gjemnesstranda frigjøres dermed for gjennomgangstrafikk, og det blir en betydelig miljøforbedring på strekninga. I tillegg til ny E39 skal det bygges nødvendige sideveger og traktorveger for å sikre tilgang til området ovenfor ny E39.

Strekninga Knutset-Høgset betales av Krifastbompenger, mens strekninga Astad-Knutset finansieres med 30 mill 2010-kroner fra staten og resten av bompengemidler via bompengeselskapet E39 Knutset-Astad AS.

Den nye veien åpnes i mai 2013.