- Øvingsbombe sperret Oslo sentrum

Politiet har funnet og sjekket ut en ufarlig gjenstand under en bil ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Ifølge VG Nett var det en øvingsbombe fra ambassaden selv som førte til at store deler av Oslo sentrum ble sperret av.

Store deler av Oslo sentrum ble tirsdag stengt av, og politiet evakuerte alle bygninger nærmere enn 500 meter fra USAs ambassade etter funn av en mistenkelig gjenstand. En rekke T-banestasjoner ble stengt.

Nå er faren over. Klokken 1326 skrev Oslopolitiet følgende på Twitter:

"Amerikanske Ambassade: vi har funnet og sjekket ut en ufarlig gjenstand under bil ved bygningen. Alle evakuerte kan returnere til området."

VG Nett melder at det var en øvingsbombe som utløste bombefrykten.

- Det var en øvingsbombe som amerikanerne har vedkjent seg. Den ble brukt under en intern øvelse, og så er den glemt fjernet, sier stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til VG Nett.


Store områder av sentrum i hovedstaden ble sperret av etter funnet av den mistenkelige gjenstanden.

– Ansatte ved ambassaden varslet om en mistenkelig gjenstand som ligger under en bil i nærheten, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt Martin Todnem til NTB da aksjonen pågikk. 

Politiet ba alle personer som befinner seg innenfor en radius av 500 meter om å forlate området.

Et helikopter fra Hovedredningssentralen Sør-Norge ble tilkalt for å være i beredskap.

Kongefamilien ikke hjemme
Gardister deltok i evakueringen i området. Det skal ikke ha vært noen konkrete trusler mot ambassaden, som ligger i Henrik Ibsens gate 48 vest i Oslo, et par hundre meter fra Slottet.

Politibiler, brannbiler og ambulanser sto tirsdag ettermiddag oppstilt i en lang rekke på Karl Johan, mens Slottsplassen var tømt for mennesker. Karl Johan er stengt for trafikk og fotgjengere helt ned til Paleet.

T-banen stoppet ikke ved Nationaltheatret stasjon, men det er ikke kjent om stasjonen er evakuert.

Kollektivstans
Ruter har omdirigerte kollektivtrafikken. – Klokka 11.45 fikk vi melding om at vi måtte stenge T-banen og all trafikk på grunn av en mulig bombe. Det blir stans i kollektivtrafikken inntil videre, sier informasjonsrådgiver Gro Tvedt-Andersen i Ruter til NTB.

Selskapet regner med at dette vil føre til store forsinkelser i trafikken.

Nationaltheatret stasjon er stengt for all T-banetrafikk. Linjene østfra snur på Stortinget og fra vest på Majorstua.

Nobelinstituttet
Området ved Solli plass ikke langt unna ambassaden er fullt av politi og skuelystne turister, opplyser NTBs fotograf på stedet. Nobelinstituttet skal være evakuert. Politiet er i gang med å bortvise folk fra området. Flere butikker i Henrik Ibsens gate har begynt å stenge dørene.

Klokka 12.15 onsdag var UD ikke evakuert og jobbet som normalt, ifølge UDs pressevakt.

– Vi er foreløpig ikke evakuert og jobber som normalt, sier pressevakt Hanne Melfald til NTB.

– Utover dette har jeg ingen kommentar, sier Melfald.

Politiet fikk melding om den mistenkelige gjenstanden klokken 11.22 tirsdag.

På Twitter skrev Oslopolitiet  følgende klokken 1300:

"Amerikanske Ambassade: Folk bes holde seg unna områdene rundt ambassaden. Politiets bombegruppe arbeider på stedet. Store områder avsperret."

Tidligere på tirsdag skrev de:

"Henrik Ibsens gate: Politiet skal undersøke en mistenkelig gjenstand under en bil ved US ambassade. Mer informasjon kommer senere"

"Henrik Ibsens gate: PGA FORHOLDETS ART GIS DET INGEN INFORMASJON OM FORHOLDET NÅ!"

Se video fra Oslo sentrum mens aksjonen pågikk