Boligbyggingen stanser opp i Oslo

Byråkratene i Oslo kommune har så langt i år bare klart å regulere 650 nye boliger i Oslo. Målet per år er 4.500.

Det viser tall fra plan- og bygningsetaten som Aftenposten har hentet inn.

Dermed kan det se ut til at kommunen i år vil klare å godkjenne enda færre boliger i år enn i fjor. Da endte det antallet regulerte boliger på 1.846, også det langt under målet.

– Reguleringssaker tar tid, sier informasjonsrådgiver Lena Skotland i Plan- og bygningsetaten til Aftenposten.

En oversikt fra kommunen viser at gjennomsnittlig saksbehandlingstid for reguleringsplaner de siste årene har ligget på 43 uker, ifølge Aftenposten.

– Vi har dessverre et etterslep på føringen av igangsatte og godkjente boligenheter i våre datasystemer. Det er satt i gang tiltak, og forhåpentlig vil denne situasjonen bedres betraktelig utover høsten, sier Skotland.

I fjor flyttet 14.000 nye mennesker til Oslo. Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H) har tidligere anslått at det fram til 2030 er behov for mellom 95.000 og 100.000 nye boliger i Oslo. Det vil si at nesten 6.000 boliger må stå ferdig hvert år for å møte folketilveksten.

I fjor ble kun 1.362 nye boliger ferdige, ifølge tall fra SSB.

Bystyrerepresentant i byutviklingskomiteen for Arbeiderpartiet, Anders Røberg-Larsen, mener at saksgangen i kommunen er altfor detaljstyrt.

Dette synet deles også av flere av de store entreprenørselskapene.

- Kommunen er helt klart med på å lage denne forsinkelsesprosessen. Vi ser at det stadig innføres nye spesialkrav, hvilket gjør at man hele tiden må forholde seg til nye sett med regler, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til Aftenposten.

Dette bekreftes også av kommunen. Nytt lovverk medførte både i 2010 og 2011 en tyngre saksgang, som ga et økt antall byggesaker til etaten.

- Klageinstansene kommer gjerne med saklige begrunnelser for sine innsigelser, men det tar bare veldig med tid. Dette er en vesentlig del av årsaken til at utbygging tar betydelig lengre tid enn utbygger ønsker, sier direktør Pål Syse i Skanskas kommunikasjonsavdeling.