Meteorolog avblåser flom og ekstremvær

Det ble ikke så mye regn på Østlandet lørdag som meteorologene hadde fryktet. Bare på Romerike var det kaotiske tilstander.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mye regn som har kommet til nå, men jeg vil anta nedbørsmengder på 12– 13 millimeter lørdag. Det blir langt mindre regn enn vi varslet i går, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt i Oslo til NRK.

– Det betyr at det ikke ble ekstremregn eller flom lørdag, i alle fall ikke i hovedstadsområdet, sier Johnsen.

På Romerike derimot er det meldt om oversvømte kjellere, trær som har falt over veier og gangveier som er stengt av store vanndammer.

– Så langt har vi fått inn 16 meldinger om kjellere som er fylt med vann. Det er mest i Eidsvoll og en del i Sørum, men det kan bli flere, sier Øyvind Arntzen, vaktleder ved brannvesenet Romerike til Romerikes Blad.

Regnværet beveget seg fra sør til nord, og lørdag ettermiddag regnet det godt i deler av Buskerud, Vestfold og Telemark. Regnværet tok seg videre til Hedmark lørdag kveld.

– Det har jo kommet mye regn på Østlandet, men vi har nådd en topp, og regnet i Oslo og Akershus vil slutte utover ettermiddagen eller kvelden, sier Johnsen.

Med dette været skal det heller ikke være fare for lokal flom. I går sendte NVE ut flomvarsel, fordi man fryktet lokale oversvømmelser og jordskred.