Gourmet-ovn øker matgleden

Nå vil vi ha innebygde ovner på kjøkkenet med varmluft, damp og steketermometer. Salget av integrerte hvitevarer økte med 38 prosent i fjor.

Kundene er opptatt av at det skal være en fornøyelse å lage mat. Dessuten er design av innebygde ovner svært viktig. Utseendet betyr mer enn før, sier produktsjef Terje Eriksen i Electrolux Home Products. En rekke ovner er nå utstyrt med programvare slik at de kan fortelle deg hva du skal gjøre for å følge ulike oppskriftsprogrammer. Så stiller ovnen selv inn temperatur og tid, forteller hvor retten skal plasseres i ovnen, og sier fra når maten er klar. Det viktige er jo å oppnå gode resultater når vi lager mat, med minst mulig stress. Derfor er brukervennligheten svært viktig i den nye generasjonen gourmet-ovner, sier Eriksen. Viktig steketermometer Ofte er det stor spenning knyttet til søndagssteken eller lammelåret. Er steken perfekt, er også middagen vellykket. To steker er aldri helt like, derfor er det umulig å kun basere seg på innstilling av tid og temperatur. Steketermometer er det beste hjelpemiddelet vi kan ha. Da vet du til enhver tid hva temperaturen er inne i kjøttet, og få signal når ønsket kjernetemperatur er nådd, sier Eriksen. Mange innbyggingsovner er utstyrt med steketermometer. Da er det bare å plugge inn steketermometeret i kjøttet, og så ordner ovnen resten. Damp er sunt Damp er en annen tilleggsfunksjon som tidligere var forbeholdt de profesjonelle kokkene. Maten holder seg saftig når vi bruker damp. Næringsstoffer som vitaminer og mineraler bevares også bedre, sier kjøkkensjef Harald Osa. Tilførselen av fukt bevarer smaken og vekten på maten, og fører til minimalt med svinn. Ved å kombinere damp og varmluft blir det optimale forhold for baking av gjærbakst i ovnen. Da får baksten ekstra sprø skorpe, og blir saftig inni. Rengjøring av stekeovn er vanligvis ikke en jobb man gleder seg til. Nå finnes det også en rekke stekeovner som gjør jobben selv, ved en såkalt pyrolyseinnstilling. En viktig årsak til den kraftige salgsøkningen av gourmet-ovner er at de er blitt langt rimeligere i det siste, sier Terje Eriksen.