Rask oppklaring av kirkeinnbrudd ved Røros

Politiet har allerede oppklart innbruddet i fjellkirken i Røros natt til lørdag.

Seint lørdag kveld pågrep en politipatrulje fra Røros en 48 år gammel mann i tettstedet Glåmos, cirka 13 kilometer fra kirken. De hadde fått tips om mannen fra lensmannen i Selbu.

48-åringen hadde satt igjen en campingvogn i Glåmos og da han kom kjørende dit, stanset politiet bilen, som var full av tyvegods fra fjellkirken. Samme kveld kjørte de ham til politiet i Trondheim der han søndag fortsatt satt arrestert.

Innbruddstyven nøyde seg ikke med å ta med seg gjenstander. Etter å ha brutt opp verandadøra, knuste han flere ruter, tømte inventar utover gulvet og kastet en del ut på bakken.

Han hadde blant annet kastet ut en CD med tittelen «Det er makt i de foldede hender».

Raid

– Mannen var alene i bilen. I campingvogna fant politiet tyvegods fra flere innbrudd, blant annet en båtmotor, fiskeutstyr og et elghorn på en plate. Vi tror han har begått flere innbrudd i fjellet, sier operasjonsleder Eirik Svendsen i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Svendsen sier at mannen er en godt kjent vinningskriminell, som er dømt for flere forbrytelser.

– Han opererer med flere adresser, Fosen, Trondheim Selbu, Tydal. Han er etnisk norsk og er ikke omreisende, selv om han har forskjellige bosteder. Her er det flere forhold som må nøstes opp. Denne pågripelsen var et lykketreff, sier operasjonslederen.

Det ser ut til at mannen har gjort innbrudd forskjellige steder i regionen og fraktet tyvegodset med bil til campingvogna, der han har hatt lageret sitt.

Tyvegodset på plass

Søndag var det meste av tyvegodset allerede på plass i fjellkirken på Enervola.

– Vi har funnet igjen lysgloben, kirkeklokka, musikkanlegget, kikkertene og til og med salt- og pepperbøssa. Globen var litt skjev, men ellers var det stort sett like helt. Nå er stemningen god, sier styreleder Jostein Økdal i Stiftelsen Fjellkirka på Røros til NTB.

Lørdag sa styrelederen at de ikke ville la seg stoppe av innbruddet og hærverket, men ha kiosksalg og andakt som vanlig søndag.

– Vi hadde godt besøk. Rundt 50 stykker har vært innom kirken. Klokka 13 hadde vi andakt, ringte med kirkeklokka og tente lysgloben, sier han.

Til den 48 år gamle tyven har Økdal følgende melding:

– Han kan komme hit og få en gratis andakt hvis han vil.