Høyre-velgerne deler ikke partiets syn på EU

Sju av ti Høyre-velgere deler ikke partiets syn på EU og ville ha stemt nei i en eventuell folkeavstemning, viser ny meningsmåling.

69 prosent av Høyres velgere sier nå at de ville ha stemt nei til EU, viser en måling Sentio har gjort for Nationen og Klassekampen. I mars var andelen 64 prosent.

– Dette viser at Høyre er et parti på kollisjonskurs med egne velgere, sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen til Nationen.

Stortingsrepresentant Nicolay Astrup i Høyre tror at det er den økonomiske krisen i Europa som er årsak til den store EU-motstanden i partiet.

– Høyre har et klart standpunkt. Vi står ved det prinsipielle, men vi ser jo at medlemskap ikke er en aktuell problemstilling i dag, sier han.

74,8 prosent av befolkningen sier nå nei til norsk EU-medlemskap, mens 17,2 sier at de ville ha stemt ja i en eventuell folkeavstemning. 7,9 prosent har ikke bestemt seg.

Flest EU-tilhengere er det blant Venstres velgere. 23 prosent av dem sier at de ville ha stemt ja, men det er en nedgang på hele 11 prosentpoeng fra forrige måling.

– Jeg er ikke overrasket over tallene. Motstanden blir forsterket av krisen i Europa, samtidig som ingen ja-parti tør å løfte debatten på grunn av situasjonen i Europa og slike meningsmålinger, sier Guri Melby som er leder i programkomiteen i Venstre.