Romfolk-leiren i Oslo avvikles

Lederen av Bjerke bydelsutvalg sier eierne av tomta på Årvoll har gitt beskjed om at romfolk-leiren må være avviklet innen tirsdag. Han tror mange vil dra i løpet av helgen.

Politiet avventende

Politiet i Oslo vil ikke foreta seg noe mot romleiren på Årvoll før de har fått vurdert nøye en eventuell anmodning om å bryte opp leiren, opplyser fungerende politimester Roger Andresen.

– Vi er kjent med at Albert Hæhre har bedt om at leiren på Årvoll fraflyttes innen fredag klokken 10. Politiet tar dette til etterretning og vurderer situasjonen fortløpende, sa Andresen torsdag kveld.

Vanessa Quintavalle ville ikke kommentere den siste utviklingen i saken torsdag. Imidlertid besøkte hun på kvelden romleiren og snakket både med organisasjonen Folk er folk og representanter for romfolket.

Hennes advokat, Tor Erling Staff, sier til TV 2 at Quintavalle vil ta kontakt med sin kompanjong Hæhre torsdag kveld. Men han ville ikke si noe om hva han tror om utfallet av denne kontakten.

 

«

Fredag formiddag var det fortsatt stille og rolig ved leirområdet. Et par biler kjørte ut og inn av leiren, men ingenting tydet på at romfolket hadde begynt å pakke sammen.

Ifølge Steinar Arnesen (Ap), som leder Bjerke bydelsutvalg, vil imidlertid dette skje veldig snart. Han viser til en samtale med entreprenøren som er deleier av området.

– Jeg har nettopp pratet med Albert Kr. Hæhre, og han sier at leiren er i ferd med å stenges, sier Arnesen til NTB.

Ifølge Arnesen er Hæhre og den andre eieren, Vanessa Quintavalle, blitt enige om at leiren skal være fjernet innen tirsdag.

– Mange kommer til å dra i løpet av helgen, sier han.

Torsdag uttrykte både ledelsen i bydel Bjerke og Hæhre at de så med bekymring på at antall personer øker i romleiren på Årvoll og ga beskjed om at leiren skulle avvikles i løpet av fredag.

I et brev til daglig leder i Årvoll eiendom, Vanessa Quintavalle, skrev styreleder Albert Kr. Hæhre at styret i eiendomsselskapet vil overta håndteringen av saken hvis ikke en plan for avvikling var på plass innen fredag klokka 10.

Nå tyder opplysningene på at romfolket får helgen på seg til å flytte.

Han har inntrykk av at daglig leder Vanessa Quintavalle i Årvoll Eiendom først lot seg besnære av den ideelle organisasjonen Folk er folk, som taler romfolkets sak, men at styreleder og entreprenør Albert Kr. Hæhre har trumfet gjennom denne utgangen på saken.

– Det har nok vært en realitetsvurdering hos daglig leder. Det synes som om styreleder Hæhre har gitt henne beskjed om hvordan dette skulle forløpe for at hun ikke skulle miste jobben. Det er inntrykket jeg har fått, sier Arnesen.

– For sein støtte
Advokat Tor Erling Staff bistår Quintavalle i saken. Torsdag satt han i møte med henne i flere timer inntil hun gikk fra hans kontor i 17.30-tiden.

– På det tidspunktet var vi kjent med skrivet fra Hæhre. Det har han kunngjort for all verden. Jeg ba henne om å få en samtale med Hæhre. Etter det vet jeg ikke noe, sier han til NTB i 22-tiden torsdag.

Staff synes Arnesen kunne gitt uttrykk for sitt syn tidligere om at det ikke er en god løsning å avvikle leiren.

– Det kunne hatt en effekt. Men jeg setter pris på hans opplevelse av hvordan romfolket er blitt behandlet. Det hadde vært viktig om byrådslederen hadde gitt uttrykk for et så klart standpunkt, nemlig hjelp til romfolket. At det kommer nå kan ha en viss betydning, sier advokaten.

Brev
Torsdag uttrykte både bydel Bjerke og Hæhre at de så med bekymring på at antall personer øker i romleiren på Årvoll.

I et brev til Quintavalle skrev Hæhre at styret i eiendomsselskapet vil overta håndteringen av saken hvis ikke en plan for avvikling var på plass innen fredag klokka 10, skriver nettstedettil Byggeindustrien at Hæhre har som styreleder i selskapet sendt følgende brev til Quintavalle:

"Jeg ble lørdag 14 juli, gjennom media , gjort oppmerksom på at du på eget innitativ har tilbudt Rom Folket å etablere seg på ÅE tomt på Årvoll. Denne etablering er i strid med gjeldende reguleringsplan og med selskapets formål. Den er heller ikke nabovarslet eller omsøkt ihh til offentlig regelverk for etablering av midlertidige bygg, etablering og drift av campingvirksomhet osv. Etableringen har skjedd uten styrets viten og/eller godkjennelse.

Saken utvikler seg nå meget negativt. Situasjonen for dem som etablerer seg på tomta er uheldig, reaksjonene fra naboene er sterkt negativ. ÅE mottok senest i dag varsel om søksmål fra Nabolagsforeningen Årvoll samt fra Øvre Diesen Vel. Til dette kommer at utviklingen åpenbart skader selskapets virksomhet, ikke minst den salgsprosess man for tiden står midt oppe i.

Jeg oppfattet deg på mandag ettermiddag slik at du var åpen for en styrt avvikling av leieren basert på de pålegg Oslo Kommune ga. På tirsdag ble jeg kjent med at du hadde engasjert advokat og motsatte deg avvikling. Som en midlertidig løsning ble det avtalt at du skulle ta ansvar for en total sikring av tomten. Slik jeg ser det har du fortsatt ikke forsøkt å få til en ryddig avvikling av leieren.

Iflg de opplysninger som fremkommer fra media / politi / naboer så tillater du nå også øket tilstrømming til leieren. Dette vil forsterke de negative konsekvenser som er omtalt over.

Hvis du ikke gir signaler om å endre holdning til disse spørsmål umiddelbart, samt fremlegger en plan som styret kan akseptere for avvikling av leieren innen kl 10 i morgen,( fredag 20 juli ),har styret i ÅE i dag besluttet å gå inn og overta håndteringen av saken, Styrets siktemål er å få avviklet den uheldige og rettsstridige bruk av tomta som nå skjer, snarest mulig.

Mvh
Styreleder i Årvoll Eiendom AS
Albert Kr Hæhre"

FAKTA om romleiren i Oslo
* Mandag 9. juli slo flere hundre romfolk leir i området rundt Sofienberg kirke i Oslo fordi de følte seg trakassert og jaget av politiet.

* Lørdag 14. juli flyttet romfolket til et steinbrudd i Østreheimsveien på Årvoll i Oslo. Naboene reagerte, og romfolket var ikke fornøyd med plassen de flyttet til.

* Romfolkets leir på Årvoll blir avviklet i løpet av fredag 20. juni. Torsdag kveld hadde mange allerede reist derfra.

Etter at vi offentliggjorde brevet fra Hæfre på bygg.no ble dette toppoppslag på alle de store nettstedene i Norge.