FNO venter lave forsikringskrav etter storflom

Helgens storflom i indre Troms gjorde stor skade på jordbruksarealer, men liten skade på bygninger. Derfor vil forsikringsbeløpene for bygninger neppe bli store, mener FNO.

– Det ser ut til at flommen stort sett har rammet jordbruksarealer, ikke tettbebygde områder. Det virker derfor som om det er få bygningsskader, og da vil ikke forsikringsbeløpene bli så store, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NTB. Hun påpeker at det er for tidlig å si hvor stor sluttsummen vil bli.

For tidlig

– Vi har ikke tall på det ennå. Vi oppfordrer fremdeles folk som oppdager skader på bygg og innbo til å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt, sier Westby.

Målselv er den kommunen som er hardest rammet, men også i Bardu er det betydelige skader. Flommen rammet også Salangen, Balsfjord og Storfjord.

Foreløpig er det innrapportert avlingsskader på omtrent cirka 4.000 dekar i Målselv, cirka 500 dekar i Bardu og cirka 150 dekar i Salangen.

Bønder

Bønder som har fått jordene og avlingene sine ødelagt kan søke om erstatning fra Statens landbruksforvaltning.

– Det finnes to ordninger bøndene kan søke på, en for naturskader og en for avlingssvikt. Disse ordningene dekker avlinger og gårdsområder som ikke dekkes gjennom en alminnelig forsikring, sier Julio Toro, rådgiver i Statens landbruksforvaltning, til NTB.

– For avlingssvikt må søkere ta kontakt med det lokale landbrukskontoret, og for naturskader må de skadelidende ta kontakt med den lokale lensmannen. Mer informasjon om erstatningsområdene står på våre nettsider, sier Toro.

Ødelagte veier

Terje Olsen, fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, var mandag på befaring i Målselv og nabokommunen Bardu. Han anslår at prisen på reparasjoner av fylkesveier og bruer beløper seg til 2-3 millioner kroner i akutte reparasjoner, og 10-15 millioner på mer permanent basis.

Hvor mye det vil koste å reparere alle de ødelagte kommunale veiene i områdene som ble hardest rammet av flommen, er det ingen som foreløpig har oversikt over. (©NTB)