Romfolket vil bli værende på Årvoll

Romfolket er svært fornøyd med at Oslo kommune tirsdag gjorde helomvending og omgjorde vedtaket om at de må fjerne leiren på Årvoll. Beboerne i området har delte meninger om sine nye naboer.

Ledelsen i bydel Bjerke hadde tirsdag en ny befaring i leiren på Årvoll og konkluderte med at det ikke lenger er nødvendig å rydde området umiddelbart.

Dermed valgte bydelen å oppheve mandagens vedtak, og gruppen får bli på Årvoll inntil videre.

Det er romfolket fornøyde med.

– Vi er veldig glade for at vi får bli. Vi ønsker å bli her hele sommeren, kanskje flere år, sier Stoica Nicolae til NTB.

– Nå gleder vi oss til en rolig kveld hvor vi kan ha det fredelig her, sier han.

Tirsdag fikk romfolket toaletter og rent vann.

Reaksjoner
Leiren på Årvoll er blitt møtt med kraftige reaksjoner blant en del av beboerne i området. Mandag kveld hadde flere naboer og skuelystne møtt opp for å følge med på det som skjedde, og mange ga klart uttrykk for sin misnøye med leiren.

Tirsdag kveld var det betydelig færre naboer til stede ved leiren, og blant dem NTB møtte var det delte meninger om beslutningen om at romfolket får bli.

– Det er tragisk. Her er det mange barnefamilier og besteforeldre. Vi føler oss utrygge og synes de bør bort. Vi er svært oppgitt, sier en kvinne som ikke ønsker å stå fram med navn.

Hun forteller at folk har gjort fra seg i hager og på en tursti i området.

Redde naboer
En annen nabokvinne, som også vil være anonym, forteller at eldre mennesker i området er redde.

– Dette er vanligvis et rolig strøk, de er ikke vant med så mye som skjer her, sier hun.

To menn som kommer syklende, er imidlertid mindre negative.

– Vi merker ikke så mye til det. Vi kan skjønne at barnefamilier reagerer, men for oss er det ikke noe problem, sier de.

De får støtte fra en nabo som er ute og lufter hunden.

– Så lenge de rydder opp etter seg, burde det være greit, sier hun.

Bydel Bjerke understreker at siste ord ikke er sagt i saken.

– Vi kommer til å reise på daglig befaring i leiren. Nå kan vi jobbe med dette på en roligere måte, sier bydelsdirektør Enstad til VG.

Flere på vei?
Tirsdag ettermiddag var de to eierne Vanessa Quintavalle og Albert Kr. Hæhre, som eier 50 prosent hver av selskapet Årvoll Eiendom, i leiren sammen for første gang.

– Det er mitt ansvar som eier å sikre leiren og få opp gjerder så folk ikke skader seg, sa Hæhre, som avviser at han har bedt romfolket om å flytte og henviser til Oslo kommune for ytterligere informasjon om saken.

Ifølge TV 2 kan flere rumenere være på vei til Norge. TV-kanalen har pratet med beboere i leiren som sier at de har kontaktet rumenere i andre europeiske storbyer.

– De har snakket med rumenere i andre europeiske byer, blant annet rumenere som nå er i Berlin, Madrid og Roma. Ifølge dem er situasjonen verre der, og de ønsker derfor å komme til Oslo, sier reporter Robin Henriksen.

Medietrykk
Trykket fra mediene har vært stort på romfolkets leir de siste dagene. En av eierne, Vanessa Quintavalle, har måttet tåle mye motbør fra presse, naboer og andre og tirsdag kveld dyttet hun til en av NRKs og en av NTB scanpix' fotografer.

– Vi hadde fått tillatelse til å komme inn på området, og fikk ingen restriksjoner på hva vi kunne filme. Så fikk vi beskjed om å filme mat som sto på et bord, men da kom Vanessa bort og dyttet bort kameraet mitt, og dyttet på NRK-fotografen. Det var helt udramatisk, sier NTB scanpix-fotograf Martin Habbestad.