Store skader på bygninger etter flom

Landbruks- og matdepartementet følger nøye med på situasjonen som har oppstått etter store mengder nedbør og flom i Troms den siste tiden.

- Det er store skader på bygninger, jord og avlinger særlig i Målselv kommune, men også i flere andre kommuner er skadene betydelige, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet.

- Kommunene jobber fortsatt med å kartlegge skadeomfanget. Departementet er tilfreds med at de berørte kommuner og Fylkesmannen jobber aktivt med å få oversikt over situasjonen, begrense skadene, og hjelpe de skadelidte, sier Buttedahl.

Befaring
Fylkesmannen skal på befaring til flomområdene lørdag 21. juli.

Det skal også være et orienterings-/ informasjonsmøte mellom fylkesmannen og faglagene i jord- og skogbruket på Skogbrukets hus i Andselv mandag 23. juli. Der vil det orienteres om de ordninger som kan bidra til å hjelpe situasjonen for de skadelidte.

Naturskade
Gjennom Statens naturskadeordning dekkes skader på ting det ikke er mulig å forsikre med en privat forsikringsordning, som for eksempel dyrka mark, steinmolo og private veier. Statens naturskadeordning er regulert gjennom bestemmelsene i Lov om sikring og erstatning for naturskader. Slike skader skal meldes til lensmannen eller tingretten for taksering. Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Derfor må alle med slike skader ta kontakt med sitt forsikringsselskap.

Avlingssvikt
Partene i jordbruksoppgjøret har også etablert en ordning over jordbruksavtalen med erstatning til jord- eller hagebruksforetak som opplever betydelig avlingssvikt forårsaket av klimatiske forhold og som det ikke er mulig å forsikre seg mot gjennom ordinær/privat forsikring. I denne ordningen er det en egenadel på 30 prosent av beregnet tap, og en maksimal erstatning på 500.000 pr. foretak og vekstgruppe. Her skal skadene meldes til kommunen så raskt som mulig, mens søknadsfristen er 31. oktober. Ordningen inneholder også bestemmelser som gjør det mulig å få forskudd på anslått erstatning med inntil 50 prosent.