Håper på statlig hjelp etter storflommen i Troms

Ordføreren i Målselv håper på hjelp fra både fylke og stat etter helgas storflom i Indre Troms.

– Ødeleggelsene er så store at vi må få hjelp høyere opp i systemet, sier ordfører Helene Rognli (H) til NTB.

Statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet sier at det er for tidlig å si hva staten kan bidra med.

– Vi jobber med å få oversikt. Så må vi komme tilbake til de ulike ordningene vi har, og på hvilken måte staten kan bidra, sier Blakstad.

Hun sier at regjeringen planlegger å reise nordover på befaring. Det var tirsdag ettermiddag ikke klart hvem som drar eller når.

Krisefond

Fylkesmann Svein Ludvigsen (H) i Troms sier at fylket har satt av midler til et krisefond som det kan bli aktuelt å bruke midler fra.

– Jeg har sagt til ordførerne i de to mest berørte kommunene at vi vil vurdere om de har så uforholdsmessig store utgifter at det kan være aktuelt å bistå. Finner vi at det er nødvendig, er jeg sikker på at vi finner løsninger, sier Ludvigsen til NTB.

Målselv er den kommunen som er hardest rammet av flommen, men også i Bardu er det betydelige skader. Flommen rammet også Salangen, Balsfjord og Storfjord.

– Det er først og fremst gress- og potetproduksjon det har gått ut over, sier Ludvigsen.

Fylkesmannen arbeidet tirsdag med å få en oversikt over skadene. Foreløpig er det innrapportert avlingsskader på omtrent cirka 4.000 dekar i Målselv, cirka 500 dekar i Bardu og cirka 150 dekar i Salangen.

Fylkesmannen skal selv på befaring til de flomrammede områdene lørdag.

Terje Olsen, fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, var mandag på befaring i Målselv og nabokommunen Bardu. Han anslår at prisen på reparasjoner av fylkesveier og bruer beløper seg til 2-3 millioner kroner i akutte reparasjoner, og 10-15 millioner på mer permanent basis.

Forsvaret

Hvor mye det vil koste å reparere alle de ødelagte kommunale veiene i de verst flomrammede områdene, har ingen oversikt over.

– Foreløpig har vi ikke hatt tid til å sette oss ned og se på det økonomiske, sier ordfører Helene Rognli i Målselv til NTB.

Tirsdag var de fleste kommunale veiene i Målselv kjørbare igjen. Men det er mye arbeid som gjenstår, blant annet ble to bruer helt ødelagt av vannmassene.

– Den ene brua er ei gammel solid jernbru som har flyttet seg 500 meter og blitt parkert langt nede i elva. Det er enorme krefter som har vært i sving. Det er nesten ikke så en tror det en ser, sier Rognli.

Ordføreren har bedt om hjelp fra Forsvaret for å få bruene på plass igjen.

– De har store maskiner, og kan forhåpentlig hjelpe, sier hun.

Det bor ikke folk i området mellom de to bruene på østsiden av Målselva, men to brannbiler er innesperret i området.

– De var ute på et annet oppdrag og kom seg ikke ut. Derfor prioriterer vi å få ei bru på plass raskest mulig, slik at vi får ut brannbilene som er viktige for beredskapen i kommunen, sier ordføreren. (©NTB)

trine.andersen@ntb.no