Hæhre tatt på sengen

Romfolket må forlate tomten på Årvoll i Oslo i løpet av mandag. Å oppholde seg i leiren i Oslo er helseskadelig, mener bydelsoverlegen i Bydel Bjerke.

Etter å ha vært på befaring på tomten på Årvoll, besluttet bydel Bjerke sent mandag ettermiddag at tomten må stenges. Årsaken er at den er helsefarlig å oppholde seg på.

Eieren av tomten, Årvoll Eiendom AS, fikk beskjed om at romfolket må flytte. Beskjeden var at romfolket må flytte så snart som mulig og i løpet av dagen.

Entreprenør Albert Kr. Hæhre ante ikke at romfolket skulle slå seg ned på tomten hans på Årvoll.

Albert Kr. Hæhre, som er deleier av tomten der romfolket har slått leir, sier til Aftenposten at han ikke ønsker at leiren skal være der. Han mener den er i strid med regelverket.

Hæhre eier tomten på Årvoll sammen med Vanessa Quintavalle, som fredag kveld inviterte romfolket i Oslo til å slå seg ned på tomten.

Hæhre forteller til Aftenposten at han ikke ante noe om invitasjonen og at han nå er satt i en vanskelig situasjon.

- Jeg har vært på ferie og visste ikke engang om leiren utenfor Sofienberg kirke. Jeg synes det blir totalt feil at de skal oppholde seg på tomten. Det er en usikret byggeplass. For meg blir dette helt utrolig, hva skal jeg si, det er ikke lov å oppholde seg inne på slike byggeplasser uten at man har adgang til det. Jeg vil gjøre oppmerksom på at tomten består av grovsprengte skjæringer og at den ikke er sikret på en slik måte som vi ville gjort hvis vi hadde hatt våre egne arbeidere der inne, sier Hæhre til Aftenposten.

Hæhre forteller også at han har inngått en avtale med Vanessa Quintavalle om å selge sin andel av selskapet Årvoll Eiendom til henne. Ifølge Hæhre er det Årvoll Eiendom som eier tomten.

Helsefarlig

Etter å ha vært på befaring på tomten på Årvoll besluttet bydel Bjerke sent mandag ettermiddag at tomten må stenges. Årsaken er at den er helsefarlig å oppholde seg på.

I vedtaket skriver bydel Bjerke: «Det var ikke tilrettelagt for tilstrekkelig hygienisk og betryggende drikkevann. Vann ble hentet fra rennende bekk. Det var ikke etablert avløpsordning. Tre barn befant seg på området sammen med 20-30 voksne. Området bærer preg av å være en byggeplass, omkranset av store steinhauger og sandhauger av åtte til ti meters høyde og brattere enn 45 grader».

– Bydelsoverlegen vurderer at det er forbundet med overhengende fare for helseskade å opprettholde den virksomheten som er på eiendommen, og har derfor med hjemmel i folkehelseloven § 16 fattet vedtak om opphør av virksomheten, heter det i en pressemelding fra byrådet i Oslo.

Eieren av tomten, Årvoll Eiendom AS, har fått beskjed om at romfolket må flytte så snart som mulig og i løpet av mandag.

– Livsfarlig

Fungerende kommuneoverlege Tore Steen i Oslo kommune var med på befaringen i leiren på Årvoll sammen med tre representanter fra Bjerke bydel. Han var ikke imponert over det han så.

– Det er store sand- og grushauger som kan rase ned hvis det kommer regnskyll eller kraftig vind, og det er store steinhauger der som kan være livsfarlige hvis noen begynner å klatre i dem. Dette er et område som det er veldig farlig å være på, fortalte Steen til NTB etter befaringen.

Han sa at også barn oppholder seg i leiren.

– Jeg så tre barn der på fire, ti og elleve år, men jeg ser ikke bort fra at det kan være flere barn der. Vi så en barnevogn der som ikke tilhørte noen av de barna vi så, forklarte Steen.

Heller ikke barnevernsleder Marit Bratlie var fornøyd med det hun så.

– Dette er ikke et egnet sted i det hele tatt. De bor på et usikret anleggsområde, og det er helsefarlig i forhold til både stein og ras. Ingenting er sikret, sa hun til VG.

Barnevernet har ifølge Aftenposten fått bekymringsmeldinger om barn som skal ha lekt under farlige forhold i leiren.

Eksplosiver

Tomten eies av firmaet Årvoll eiendom, og Aftenposten har tidligere meldt at en av eierne, entreprenør Albert K. Hæhre, har tatt ut stein til en verdi av flere millioner kroner derfra.

Ifølge kommuneoverlegen tror flere av naboene at det fortsatt kan være eksplosiver på tomten.

– Noen av naboene tror at det kan ligge eksplosiver der inne, men om det stemmer, vet jeg ikke. Men det er helt klart et farlig område å oppholde seg på, og det er vanvittig av denne eieren å la folk få flytte inn der, sier Steen.

Det var tomtens andre eier, Vanessa Quintavalle, som fredag tilbød romfolket som teltet utenfor Sofienberg kirke, å bo på tomten på Årvoll. Hun sa da at romfolket kan få være der i alle fall fram til slutten av august.