Avgjørelse om Statoil-deltakelse i Stockman utsatt

Gazprom utsetter offentliggjøringen av endelige utenlandske partnere på Stockman-feltet til høsten. En rekke punkter må avklares før de får Helge Lunds signatur for fortsatt Statoil-deltakelse.

Den russiske olje- og gassgiganten sa for en uke siden at det bare ville gå dager før de formelt ville offentliggjøre om Statoil og franske Total fortsatt blir med etter de siste forhandlingene.

– Avgjørelsen kommer nå tidligst i september, sa Gazprom-konsernsjef Alexei Miller til det russiske nyhetsbyrået Interfax fredag, ifølge AFP.

Investerings- og skattekutt
Det er flere skjær i sjøen som Statoil ønsker ryddet unna før de blir med inn i det endelige prosjektet:

* Statoil vil ha ned investeringskostnadene for å anse prosjektet som potensielt lønnsomt nok.

* Partene må få i havn de kommersielle betingelsene for de utenlandske partnerne.

* De avventer russiske myndigheters løfte om skattelettelser for prosjektet. Reglene er i dag tilpasset produksjon på landbaserte gassfelt, som er langt billigere enn det som er forventet i det værharde Barentshavet.

* Statoil ønsker satsing kun på flytende naturgass (LNG), ikke gassrørledninger i tillegg, som var den opprinnelige planen. Gazprom er positiv til dette.

Klima og infrastruktur
Helge Lund var i mai selv i møte med president Vladimir Putin og Gazprom-sjefen om saken. Bård Glad Pedersen, informasjonssjef for Statoils utenlandsoperasjoner, sier at de forventer en avklaring fra myndighetene om skattekutt i løpet av høsten.

– Stockman-feltet rommer store ressurser, som gir store muligheter for oss. Men det ligger i et område hvor mye infrastruktur må på plass, og hvor klimaet er krevende. Vi går ikke videre med mindre vi får på plass en avtale som er lønnsom for oss og våre eiere, sier han til NTB.

Feltet er ett av de største i verden. Prosjektet har vært rammet av stadig økte kostnader og en rekke forsinkelser. Endrede markedsbetingelser har gjort lønnsomheten mindre enn det lå an til for fire-fem år siden.

– Statoil vil ha med Shell
En kilde bekreftet i mai overfor Reuters at Shell har vært i samtaler om å gå inn i prosjektet. Statoil eier 24 prosent og Total de resterende 25 prosentene av gassfeltet nordøst for Murmansk. Statoil lot imidlertid avtalen løpe ut 1. juli fordi de mente betingelsene var for dårlige.

Glad Pedersen sier de har sikret seg sine juridiske rettigheter i de videre forhandlingene, selv om en ny avtale ikke kom på plass før juli. Ifølge AFP antyder russiske kilder at Statoil vil ha Shell til å overta Totals andel.

– Vi har registrert spekulasjonene, men vil ikke kommentere hva andre selskaper eventuelt holder på med. Statoil er fortsatt med i forhandlingene, men jeg vil ikke gå i detaljer om hvor vi står akkurat nå, sier Bård Glad Pedersen.

Analytikere mener at Gazprom ikke vil få på plass endelige avtaler med partnerne før russiske myndigheter gjennomfører løftet om skattelettelser for prosjektet.