Tre selskaper skal utrede nytt regjeringskvartal

Nå begynner arbeidet med å finne ut hvordan framtidens regjeringskvartal kommer til å se ut.

En eller flere av bygningene i dagens regjeringskvartal kan komme til å bli revet i forbindelse med etableringen av et nytt kvartal. Det er de tre selskapene Metier, OPAK og LPO Arkitekter som har fått oppdraget med å utrede en rekke alternativer til hvordan man kan huse kontorene til framtidige regjeringer, opplyser Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Regjeringen har bestemt at de fleste av departementene skal ligge samlet i samme område som dagens regjeringskvartal.

Avgjøres sent neste år
Det kan bety blant annet at Utenriksdepartementet kan bli tvunget til å flytte ut av sin nåværende lokaler i Vika. Beslutningen om Høyblokka får stå blir først tatt etter at den såkalte konseptvalgutredningen er ferdig og kvalitetssikret. Også Y-blokka kan blir revet hvis regjeringen kommer til at tunnelen under bygningen utgjør en for stor sikkerhetsrisiko.

Først mot slutten av neste år kan det ventes en beslutning fra regjeringen.

Flest mulig alternativer
De tre selskapene skal i tiden fremover forsøke å legge flest mulig alternativer på bordet, før de går i en prosess med å sile ut og gjøre grundigere analyser av de mest aktuelle alternativene.

– Det er viktig for landets og byens sjel. De beslutningene som skal fattes framover i tid vil bli stående langt inn i framtida. Det er derfor viktig for oss å ta med oss alle synspunkter når vi skal lande på den endelige løsningen, sier statssekretær Tone Toften (Ap),