Masteaksjonistene gir opp

Motstanderne mot kraftlinjene i Hardanger er i ferd med å gi opp. De tror ikke lenger det er mulig å hindre byggingen av de såkalte «monstermastene».

I 2011 gjennomførte Hardangeraksjonen en rekke aksjoner i utbyggingsområdet til kraftlinjen Sima-Samnanger, men nå går det mot slutten, skriver Bergens Tidende.

Tirsdag denne uken ble 55 aksjonister med på en aksjon ved Statnetts fjordspenn i Granvin. Det kan bli den siste fra Hardangeraksjonen.

– Når det lir mot høst, vil de fleste av mastene være reist. Vi greier nok ikke å stoppe det nå, men vi tror historien kommer til å vise at det var feil å sette opp disse mastene, sier nestleder Anita Aalvik.

Heller ikke Synnøve Kvamme, talsperson og frontkvinne for aksjonistene, tror det er mulig å komme noe lenger.

– Med sivil ulydighet er det ikke så mye vi kan gjøre når det har kommet såpass langt. Dessuten har politiet begynt med en ganske aggressiv fremgangsmåte, sier hun.

Statnett, som har beregnet at aksjonene i fjor ga et økonomisk tap på 6-8 millioner kroner, er fornøyd med nyheten.

– Det viktige for oss er at vi får bygge i fred. Vi har hele tiden vært opptatt av å få ferdig prosjektet som planlagt. Vi har full forståelse for at motstanderne har ønsket å si sin mening, men vi har reagert på at de har hindret et lovlig arbeid. Dersom aksjonene stopper, er det selvsagt positivt, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen.

Utbyggingen av kraftlinjen fra Sima til Samnanger berører kommunene Eidfjord, Ulvik, Granvin, Kvam og Samnanger. Hele prosjektet er beregnet til å koste rundt 1 milliard kroner.