Antall utenlandske studenter flater ut

Antall utenlandske studenter i Norge ser ut til å flate ut, etter at tallet steg kraftig i flere år. Lav studieavgift er hovedgrunnen til høye søkertall.

Flest studenter kommer fra Kina, USA og Russland.

Fra 2009 til 2011 økte søkertallet med 50 prosent, ifølge UDI. Men i 2012 ser tallet ut til å bli omtrent som i fjor.

Så langt i år har 1.806 personer fra land utenfor EØS-området søkt om oppholdstillatelse for å studere ved en høyskole eller universitet. Det er noe færre enn i samme periode i fjor.

I tillegg er det gitt 722 andre utdanningstillatelser, blant annet for faglærte som ønsker å studere norsk for å kunne jobbe i Norge. 543 personer søkt om en slik studietillatelse første halvår i 2012, og det er en tidobling på to år. Det er også gitt 550 tillatelser til au pair-stillinger, som også regnes som utdanning.

Nesten gratis

UDI påpeker at en viktig grunn til den økte studieinnvandringen til Norge er de lave studieavgiftene her i landet.

Etter at Sverige innførte høyere studieavgift for borgere utenfra EØS-området i 2010, har antallet utenlandske studenter nærmest rast, påpekte UDI-direktør Frode Forfang torsdag.

– Antallet er gått tydelig ned, sa han.

Island og Norge krever fortsatt bare en relativt lav semesteravgift for å studere, mens øvrige land i EØS-området nå har betydelig høyere avgifter for studenter fra andre land.

En annen årsak til økningen de siste årene kan være at norske studiesteder har drevet aktiv rekruttering for å få utenlandske studenter til Norge, mener UDI.

Kina, Russland, USA

Til studier ved universitet og høyskoler er det som i tidligere år flest søkere fra Kina, Russland og USA.

Tar man med faglærte som skal studere norsk språk, er filippinere den største gruppen. 373 filippinere har søkt om studenttillatelse i Norge så langt i år. Det er nesten tre ganger så mange som i samme periode i fjor og sju ganger antallet i 2010.

– Dette er en type tillatelse som ble innført i 2010, og vi ser at stadig flere ønsker å benytte seg av denne inngangen til det norske arbeidsmarkedet, sier Forfang.