Spår streikekaos om pensjon i årene som kommer

Pensjonsreformen vil avføde et vell av streiker i årene som kommer, tror Fremskrittspartiet.

– Det er vanskeligere enn noensinne å orientere seg i pensjonsjungelen. Systemet er blitt mer uoversiktlig som følge av pensjonsreformen, sier Frps Robert Eriksson til NTB.

Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité mener tapte pensjonskroner vil bli møtt med høye lønnskrav. Det vil skape grobunn for nye, opphetede konflikter i arbeidslivet.

– Den beste måten for de ansatte å forhindre at pensjonen dunster bort, er å kreve høyere lønn, sier Eriksson.

Pensjonskroner på spill

Sent mandag kveld stanset arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) oljestreiken ved å gripe til tvungen lønnsnemnd. Dagen etter varslet en rasende forbundsleder Leif Sande i Industri Energi omkamp om den omstridte pensjonsordningen for offshoreansatte i kommende oppgjør.

Samme dag slo LO-leder Roar Flåthen fast at tjenestepensjon i privat sektor vil bli en hovedsak for landets største arbeidstakerorganisasjon ved det neste hovedoppgjøret – i 2014.

– Det er fortsatt et stykke vei igjen før vi har løst pensjonsspørsmålet skikkelig, selv om mye er oppnådd i dette århundret, sa Flåthen til ANB.

I en rekke private bedrifter har diskusjonen rast om det er best for den enkelte å velge innskuddsbasert eller ytelsesbasert pensjon. Banklovkommisjonen la forleden fram et tredje alternativ, en såkalt hybridløsning, som innebærer en mer fleksibel utforming av tjenestepensjonsordningene for ansatte i privat sektor.

– Det er ikke rart at den enkelte arbeidstaker mister oversikten over egen pensjon. Det er blitt en jungel av regler og ordninger, og de aller færreste vet hva de kan vente i pensjon eller hva som vil skje dersom man for eksempel skulle bli arbeidsufør, sier Eriksson.

Justeringer.

Frp-representanten mener regjeringen virker uforberedt på følgene av pensjonsreformen.

– De rødgrønne later til å tro at alle vil kompensere for pensjonstapet ved å jobbe lenger. Dette er i så fall mer drøm enn realitet. Ikke alle kan jobbe til de er godt over 70, sier han.

Eriksson erkjenner at Frp tapte kampen om pensjonsreformen, men slår fast at den vil kunne bli justert på sentrale punkter dersom partiet hans kommer i regjering.

– Jeg tror det vil bli veldig vanskelig å fjerne prinsippet om levealdersjustering, slik Frp i utgangspunktet ønsker. Men det bør bli mulig for den enkelte å betale inn mer til sin egen pensjon. En slik fleksibilitet kan sikres ved å koble individuell pensjon med skattefradrag med den obligatoriske tjenestepensjonen i privat sektor, foreslår han.

I eventuelle regjeringsforhandlinger vil Fremskrittspartiet gå inn for et skattefradrag på inntil 1G årlig for arbeidstakere som ønsker å innbetale mer for å sikre seg høyere inntekter som pensjonist. Grunnbeløpet i folketrygden er per i dag på drøye 82.000 kroner.