Regjeringen snur i BSU-saken

Studenter som setter av penger til boligsparing skal likevel ikke risikere å tape stipendkroner.

– Vi har funnet en løsning som kan skille ut disse inntektene. Dermed vil BSU være like god som før også for studenter som har mer enn 145.000 i inntekt utover stipend og lån. Saken er løst, skriver kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) på Facebook-siden sin.

Fra i høst må studenter med store kapitalinntekter regne med å få deler av studiestøtten omgjort fra stipend til lån, slik tilfellet allerede er for høyere arbeidsinntekter.

– Utilsiktet

Endringene har vært ute på høring og omtales også i statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor, men først nå erkjenner regjeringen å ha gjort en feil.

– At sparing gjennom BSU skulle bli berørt av vedtaket, var ikke tilsiktet fra vår side. Nå som det er blitt synliggjort, har vi besluttet å endre ordningen, sier statssekretær Elisabet Dahle (SV) i Kunnskapsdepartementet til VG Nett.

– Det er bra at ungdommer sparer til bolig, så vi har valgt å holde denne sparingen utenfor når vedtaket trer i kraft i høst. Skatteetaten skal sende informasjon til Lånekassen, slik at inntektene fra BSU holdes utenfor, legger hun til.

Endringene ble først kjent for offentligheten tirsdag kveld og skapte øyeblikkelig furore i det politiske miljø. Protestene haglet fra ungdomspartier, fagbevegelse og opposisjon.

– Regjeringen snur og vil holde BSU utenfor. Fornuftig og i tråd med det Unge Venstre foreslår, sier ungdomspartiets leder Sveinung Rotevatn på Twitter.

Får ros

Rotevatn tar selvkritikk for ikke å ha oppdaget saken da statsbudsjettet ble banket igjennom.

– Jeg tror det er flere som har sovet i timen her, for å si det slik, sier han i en Twitter-dialog med statssekretær Snorre Wikstrøm (Ap) ved Statsministerens kontor.

– Jeg er enig i at at BSU-renteinntekter kan sies å være noe særegent. Derfor foreslår vi nå å gjøre særskilt unntak her, anfører Wikstrøm.

Fra opposisjonen får regjeringen ros for snuoperasjonen.

– Det er klokt av regjeringen å lytte til Høyre og alle andre som har reagert negativt i denne saken. Høyre er opptatt av en god boligspareordning som gjør det lettere for unge i etableringsfasen å komme inn på boligmarkedet, sier utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker i Høyre til NTB.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er ønsket om likebehandling av studenter utslagsgivende for at endringene blir gjennomført.

– De som hadde arbeidsinntekt eller mottok trygdeytelser utover 145.400 kroner fikk avkorting av stipendet, noe studenter med kapitalinntekter unngikk, sier statssekretær Elisabet Dahle (SV) til NTB. Eksempler på kapitalinntekter som vil kunne gi avkorting fra og med i høst, er aksjeutbytte, leieinntekter og andre bankinnskudd.