Størst skattefordel med gravert gullklokke

Skal du hedres for 25 års ansettelse i bedriften, bør du håpe på gravert gullklokke. Den har nemlig høyere skattefri verdi enn andre gaver.

Lang og tro tjeneste, bursdag med rundt tall og gode ideer. Alt dette og mer til kan belønnes med gave fra sjefen. Den er skattefri, inntil visse grenser.

Får du gullklokke med inngravert hilsen – etter 25, 30 eller 40 års ansettelse – sier regelverket at du må betale skatt dersom klokka er verdt mer enn 12.000 kroner.

Får du derimot en annen gave – hva som helst annet – er grensa 8.000 kroner.

Gullklokkas skattegrense ligger altså 50 prosent over andre jubileumsgaver.

Bryllup og forbedring

For andre påskjønnelser finnes det enda lavere skattegrenser:

Gave fordi mottakeren fyller 50, 60, 70 eller 75 år eller fordi mottakeren gifter seg er skattefritt opp til 3.000 kroner.

Dersom bedriften har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig på 25 (for eksempel 75 år eller 125 år) kan det også gis bort gaver skattefritt med en verdi inntil 3.000 kroner. Er bedriftens alder derimot 50 år (eller delelig med 50) øker skattefritaket til inntil 4.500 kroner.

Premie fra arbeidsgiver for forslag til forbedring av bedriften kan være en gave med verdi inntil 2.500 kroner før den blir skattepliktig.

Og julegavene har en skattegrense på 1.000 kroner.

Felles for alle disse påskjønnelsene er at det må være en generell ordning i bedriften, opplyser Skattedirektoratet til NTB.

Tradisjon

Hvorfor det er slik at at staten sponser gullklokke med inskripsjon fremfor andre jubileumsgaver, er kanskje ikke helt innlysende. Men det finnes faktisk en forklaring.

Skattedirektoratet blir svar skyldig, men i Finansdepartementet vet de hvorfor:

«Begrunnelsen for at det er en høyere skattefri sats for gullklokker med inngravering enn for andre gaver til ansatte er at dette tradisjonelt har vært en vanlig gave i mange yrkeslag for å markere tjenestetid på 25 år eller mer i bedriften», heter det i en epost NTB har fått fra Finansdepartementet.

Det føyes til at «en slik hedersbevisning kunne være vanskelig å motta dersom den ansatte måtte bruke øvrige disponibel inntekt for å betale skatt av verdien».

Personlig

Det er også et poeng, mener Finansdepartementet, at gullklokke med inngravering er vanskeligere å omsette enn for eksempel et gavekort.

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen mener det er uproblematisk med en særgrense for gravert gullklokke:

– En gravering gjør jo ikke at klokka øker i verdi. Så lenge graveringen er noe arbeidsgiveren steller i stand, er det jo greit at det ikke medfører problemer for mottakeren, sier Nilsen.

Frosset fast

Hun legger til at skattegrensene for jubileumsgaver stort sett har vært uendret siden midt på 1980-tallet.

– Uansett er det et poeng at gaven må være en gave i form av en gjenstand eller et gavekort som ikke kan veksles inn i kontanter. Rene pengegaver skal beskattes fra første krone. Gavekort har vært ansett som greit, men Finansdepartementet har flere ganger sagt at de vil se på muligheten for å skjerpe inn også praksis med gavekort. Så langt er det ikke skjedd noe, sier Nilsen. (©NTB)