Harde fronter i oljestreiken

Etter 13 timers mekling kom det søndag morgen til nytt brudd i forhandlingene mellom partene i oljestreiken. Dermed fortsetter streiken, og arbeidstakerne advarer mot tvungen lønnsnemnd.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Partene ble oppfordret av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til å møtes igjen i mekling for å forsøke å finne en løsning. Etter 13 timers mekling ble det søndag morgen klart at det ikke var grunnlag for å legge fram noen skisse.

Streiken er nå på dag 15 og kostnadene er oppe i 2,7 milliarder kroner. Streiken koster altså mer enn 200 millioner kroner dagen.

708 medlemmer i fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne har vært ute i streik i snart to uker. Fagforeningene kjemper for å få avtalefestet en pensjonsordning fra fylte 62 år, en gavepensjon som kom på plass under lønnsoppgjøret i 1998.

Krever for mye

– OLF bevegde seg ikke en millimeter. Det var nok en gang pensjonssaken som gjorde at vi måtte bryte forhandlingene, sier leder i SAFE, Hilde Marit Rysst, til NTB.

OLF mener på sin side at oljearbeiderne krever for mye. OLF har varslet lockout på norsk sokkel fra midnatt natt til tirsdag.

– Ansatte i oljeselskapene har en gjennomsnittsinntekt på 1 million kroner og en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere. Likevel velger de å bruke makt for å få enda bedre vilkår, sier Jan Hodneland.

– Vi lever lenger, dermed må vi også arbeide lenger. I 2011 ble pensjonsreformen vedtatt i Stortinget. Nå nekter sokkelarbeiderne å bidra i hele landets pensjonsdugnad, sier Jan Hodneland.

Samtlige fikk tilbud om et generelt tillegg på over 5 prosent. De fikk også tilbud om 14 dagers pappaperm, noe som i timer utgjør mer enn dobbelt så mye som hva arbeidstakere på land har.

– La arbeidsgiverne svette

Forbundslederne Leif Sande og Hilde-Marit Rysst i Industri Energi og SAFE aviser at det er noen som helst grunn for regjeringen å innføre tvungen lønnsnemnd.

– Denne konflikten må arbeidsgiverne ta ansvaret for. Det mest riktige og rettferdige er at oljeselskapene må ta konsekvensene av sin egen dumhet når de selv kjører full lockout.

– La dem svette noen dager. Da vil de ta til fornuften i løpet av kort tid, er Leif Sande og Hilde-Marit Ryssts oppfordring til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.