Kulturpersonligheter vil sparke riksantikvaren

En rekke kulturpersonligheter har sendt et brev til miljøverndepartementet hvor de krever at riksantikvar Jørn Holmemå få sparken.

Oppropet som er sendt til Holmes sjef, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, er signert 23 kulturpersonligheter. De krever at en ny riksantikvar må skaffes i løpet av høsten 2012, skriver Dagbladet.

I brevet argumenterer de med at Jørn Holmes «ansvarsområde mer enn noensinne preges av handlingslammelse og manglende vilje til å bruke lovverket». Dette fører til at en rekke kulturminner går tapt, ifølge forfatterne.

– Det er alarmerende når horder innen Kultur-Norge går til dette skrittet. Holme har overlatt nasjonens kulturminnevern til amatører, eller lokale politikere, og da vil den fort svinne hen, sier tidligere leder i Bergen arkitektforening og sivilarkitekt i MNAL, Morten Ramm Salbu, som er med på oppropet.

Leder i Fortidsminneforeningen i Vestfold, Ragnar Kristensen, er blant initiativtakerne til kampanjen, og har ingen tro på at Holme vil innfri Stortingets krav om minske tapet av kulturminner innen 2020.

– Rapporten fra Riksrevisjonen sa at altfor mange kulturminner går tapt, og Holme tar ikke ansvar for å bruke lovverket. Vi mener han ikke følger regjeringens politikk, sier Kristensen.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har imidlertid full tillit til Jørn Holme.

– Jeg kommer ikke til å skifte ut Holme. Jeg kjenner ikke til alle disse sakene, men jeg synes det er bra at ulike kulturminnesaker vekkes til debatt. Riksantikvaren er i en ledende stilling, og han må tåle kritikk, sier Solhjell. (©NTB)