Gjennom en kunstners linse

Slik har du aldri sett regjeringkvartalet, Bjørvika og Økernkrysset.

Ilja C. Hendel

Ilja C. Hendel er en tysk fotograf bosatt i Oslo. Hendel kombinerer reportasjefotografering og kommersielle fotooppdrag for både næringslivet og det offentlige. Hendel leverer blant annet bilder til tyske storaviser som Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine, og fikk nylig en tysk fotoreportasjepris for en større fotoreportasje i Der Spiegel fra Bastøy-fengelset. I høst har fotografen utstilling på Goethe-instituttet i Oslo. Utstillingen åpner under Kulturnatt i Oslo, 14. september.

Vi har alle sett bildene fra regjeringskvartalet. Vi har sett fotografer ramme inn den voksende skylinen i Bjørvika en rekke ganger. Og det er ikke lenger en nyhet at Veidekke bygger vei og tunnel på Økernkrysset i Oslo.

Byggeindustrien utfordret Ilja C. Hendel – nybakt prisvinner for en Der Spiegel-fotoreportasje – til å vise oss prosjektene enda en gang.

Men vi ville se dem på en måte vi ikke hadde sett dem før.

Den tyske frilansfotografen har bosatt seg i Oslo med sin norske kone og deres to barn. Han har flyttet til en by som er i ferd med å forvandles fra norsk storby til en internasjonal størrelse.

Det er mye å boltre seg i for en fotograf med sosialantropologisk bakgrunn og interesse for byutvikling.

– Byggeprosjekter er spennende. Se hvordan de nye broforbindelsene knytter sammen Grønland og Bjørvika, to bydeler som på mange måter er helt motsatt av hverandre. Og litt lenger nord endrer Økern totalt karakter med de store vei- og tunnelprosjektene som foregår der. Dette er arbeid som forandrer byen, sier Ilja C. Hendel.

Men midt mellom alle byggeprosjektene som symboliserer både velstand og vekst, ligger det også et Oslo med store åpne sår. Opprydningsarbeidene i Regjeringskvartalet setter fortsatt et tydelig preg på bybildet.

– Når ideen var å dokumentere det nye Oslo, var det naturlig at også  opprydningsarbeidet fikk en plass.

– Hva kreves for å ta gode bilder på en bygge- eller en anleggsplass?

– Når alt er stort og menneskene mange, kan det føles overveldende å gå rundt på store byggeprosjekter. Men om du klarer å se forbi den hektiske aktiviteten, byr også byggeplassene på en rekke spennende detaljer – enten de skjuler seg i et verktøy, hos en arbeider, i det arkitektoniske uttrykket eller i de grafiske formene, sier Hendel.

Fotografen liker å sette seg inn i prosjektet i forkant, men ikke å låse seg visuelt.

– Er man åpen for det som skjer foran kamera, og har evne til å se detaljer og komposisjoner, så er det mulig å tilpasse seg underveis slik at resultatet blir bra.

Resultatet fra Ilja C. Hendels besøk i Regjeringkvartalet, på Økernkrysset og i Bjørvika kan du se i bildekarusellen.

(Leser du bygg.no i mobilversjon, trykk "Se fullversjon" for tilgang til galleriet.)