1 av 2 pusser opp i ferien

Hele 51 prosent av norske husholdninger med egen bolig, skal bruke hele eller deler av ferien til oppussing.

-Mange foretrekker ett nytt kjøkken fremfor to uker i syden, sier marketingsjef i Byggmakker, Henning Johansen Sørfjord når han blir bedt om å forklare den voldsomme oppussingsiveren i sommer. Sørfjord tror dessuten det også handler om usikre værprognoser. -Når været er dårlig pusser man opp for å skape "godværssoner" på verandaen eller kanskje tiden inne for å fornye med nye farger i stua.

Klima-reha
-Fuktig vær gjør også at mange tar tak i den påkrevde oppgraderingen av taket, kledningen eller legge inn ekstra isolasjon, for å skape et lunere inneklima vinterstid, øke verdien på boligen og samtidig spare penger på strøm i årene som kommer, sier Sørfjord.

Undersøkelsen viser at av de som skal pusse opp, skal 31 prosent pusse opp inne, 26 prosent pusse opp ute, mens 43 prosent skal rehabilitere både inne og ute.

Ute er det nye inne
Undersøkelsen viser at 46 prosent har planer om å bruke så mye som 2-3 timer om dagen ute på terrassen denne sommeren. 15 prosent av de spurte benytter terrassen over 5 timer pr dag. Det er respondentene på Sør- og Østlandet som bruker mest tid på terrassen.

-Uterommmet blir viktigere for folk og vi investerer i stadig mer fancy løsninger som krever minst mulig vedlikehold. Vi ser at produsentene av vedlikeholdsfrie terrassegulv har mangedoblet sitt salg, og må jobbe steinhardt for å klare å dekke etterspørselen. Hele 92% av de spurte ønsker en terrasse med minst mulig vedlikeholdsbehov, sier Johansen Sørfjord.

Slik pusser vi opp ute:
Male/skifte kledning 42 %
Terrasse/veranda/balkong 35 %
Hage 33 %
Vindu/dør 21 %
Garasje/bod 11 %
Grunnmur/drenering 8 %
Tak 7 %
Isolering 5 %
Annet 3 %

Gjør soverommet hot
Flest skal pusse opp soverommet i sommer, 31 prosent (av de som pusser opp innvendig).

-Det enkleste å fornye er veggene, noen fornyer med ny farge mens andre velger seg tapet med ulike motiv. Etter en periode med duse farger er det kanskje dags for å følge trenden og velge friskere farger denne gangen, undrer Sørfjord, som påpeker at soverommet skal være fristed for mor og far. -Med gode og romslige oppbevaringsløsninger er det lettere å holde det ryddig, og når vi vet jo at særlig kvinner lar seg påvirke av hvor ryddig de har det rundt seg, kan jo dette være spesielt positivt på soverommet!

Slik pusser vi opp inne:
Soverom: 31 %
Stue 28 %
Gang 23 %
Kjøkken 22 %
Bad 20 %
Bod 8 %
Isolering 6 %
Annet 9 %