- Forenklede kontrollregler kompliserer mer

Kommunal- og regionaldepartementets framlegg om forenklinger i kontrollreglene blir ikke like godt mottatt i alle deler av byggenæringen. - I realiteten beholder de bare det gamle kontrollregimet sitt, mener Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Uavhengig kontroll av byggetiltak blir satt i gang 1. januar 2013. Etter å flyttet på den nye ordningen flere ganger allerede,  varslet regjeringen tidligere denne uken at kontrollreglene skulle forenkles.

- Vi må sikre at det er på plass nok kontrollforetak til å føre en forsvarlig kontroll i alle deler av landet. Derfor vil vi forenkle prosessen for godkjenning av disse foretakene. Dette gjør vi for å være sikre på at det er en trygg og robust ordning som blir satt i verk fra årsskiftet, sa statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet da nyheten ble lansert.

Blant annet skal foretak med sentral godkjenning slippe forhåndskontroll, og kommunene skal i en overgangsperiode på ett år kunne gi unntak fra kravet om kontroll.

Lappeteppe-regelverk
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening lar seg ikke imponere.

- Det regjeringen nå gjør viser hva som skjer når man innfører et nytt kontrollregime uten å vite konsekvensene av det man vedtar. Da ender vi opp med et lappeteppe av et regelverk, sier Jæger som tror kommunenes muligheter til å gi dispensasjon fra kontroll det første året vil skape forvirring og usikkerhet blant bedriftene.

- Jeg skjønner ikke hvordan dette systemet skal bli gjennomført på en god og transparent måte, legger han til.

Han frykter at manglende kontrollressurser i kommunene kan bli en bremsekloss i en rekke byggeprosjekter.

- Hvis det ikke finnes nok kontrollører ute i kommunene, hvordan skal man da komme gjennom dette uten at det blir forsinket byggeprosess, spør Jæger.

- Tviholder på system som må bort
Boligprodusentenes Forening mener det som nå skjer er stikk i strid med det bedriftene faktisk etterspør.

- I realiteten beholder de det gamle kontrollregimet sitt. De går blant annet tilbake til det gamle systemet som sier at dersom man har hatt sentral godkjenning for foretaket, så skal de slippe forhåndskontroll ved lokal godkjenning. Men dette er jo noe som uansett må avvikles innen kort tid på grunn av en sak som er til behandling i ESA-systemet. De tvilholder altså på et system som ESA sier at man ikke kan gjennomføre, sier Jæger.

Resultatet mener han er at bedriftene får regler som bare vil gjelde i en kort mellomperiode, før de igjen må sette seg inn i et nytt lovverk.

- Det skaper frustrasjon og merarbeid for bedriftene. Boligpolitisk er også dette fullstendig skivebom. Leilighetene blir dyrere, og de eneste som vil tjene på dette er de kommunale byggesaksgebyrene, mener Jæger.