Kommune ber boligbygger begå dokumentfalsk

Boligprodusentenes Forening mener Ullensaker kommune og Øvre Romerike byggetilsyn urettmessig holder tilbake ferdigattest og krever urimelig dokumentasjon. Nå har de sendt en betent tilsynssak til kommunalministeren.

Bakgrunnen for konflikten på Romerike er en tilsynssak Ullensaker kommune opprettet mot Nordbohus Romerike i et eneboligprosjekt som ble overlevert for over fire år siden.

En langvarig konflikt mellom utbyggerselskapet og huseier førte etter hvert til at kommunen tok ut tilsyn i saken. Etter at tilsynet var gjennomført, ble Nordbohus Romerike pålagt av bygningsmyndighetene å utbedre to lokale luftlekkasjer ved henholdsvis taklist og ved inspeksjonsluke ved kaldloft.

Nordbohus Romerike sa ja til å utføre disse to utbedringene, selv om Boligprodusentenes landsforenings eksperter på området tilbakeviste tilsynets påstand om avvik knyttet til lufttetthet i boligen.

– Når dette var utbedret, trodde vi at saken var ute verden. Ullensaker kommune bekreftet også i et brev til oss i januar at de anså de to påleggene som utbedret. Men i det samme brevet blåste de samtidig nytt liv i saken, blant annet gjennom om å be om en tilpasset sjekkliste og ytterligere dokumentasjon fra byggeprosessen, sier daglig leder Odd Arild Dahlum i Nordbohus Romerike.

De nektet å etterkomme kravet om en tilpasset sjekkliste.

– Over to måneder senere fikk vi et nytt brev, ikke fra kommunen denne gangen, men fra byggetilsynet. Her sto det at Ullensaker kommune ved bygningssjefen hadde bestilt et fullt dokumenttilsyn og listet opp til sammen 28 dokumentasjonskrav som strekker seg langt bak i tid. Fra den første tilsynsinnkallingen 17 måneder tidligere, hadde saken utviklet seg til noe helt annet enn hva som var utgangspunktet, sier Odd Arild Dahlum i Nordbohus Romerike og legger til:

– Det kan godt hende at vi ikke hadde optimalisert vår dokumentasjon i 2007, men byggetilsynet går alt for langt i sine krav fem år etter at byggemeldingen ble sendt. En vesentlig del av hva saken dreier seg om er hvor langt er det fornuftig at tilsynet går, hvilken hensikt tjener de og ikke minst, hva ønsker de å oppnå, sier Dahlum.

Ville ha oppdatert sjekkliste etter fem år
Ullensaker kommunes beslutning om å trekke ferdigattesten i saken, de omfattende historiske og detaljerte dokumentasjonskravene og kravet om en tilpasset sjekkliste, er noe av det som har fått Boligprodusentenes Forening til å reagere.

Administrerende direktør Per Jæger og Boligprodusentenes Forening har nå sendt brev til statsråd Liv Signe Navarsete og bedt om departementets vurdering. I sitt brev til kommunalministeren skriver Boligprodusentenes Forening blant annet:

”Vi ber om departementets vurdering av om tilsynet er i tråd med departementets anvisninger for kommunal tilsynsvirksomhet. Det er utført inngående dokumenttilsyn av historisk karakter fire år etter at byggesaken er avsluttet. Det er ikke påvist feil ved produktet ved forhold i byggesaksprosessen.

Prosessen er krevende for tilsynet og for bedriften som skal svare, siden tilsynet bygger på eldre forskrifter i form av saksbehandlings- og godkjenningsforskriften fra 2003 og teknisk forskrift fra 1997, og terminologi og forståelser er endret i ettertid.

Dette illustreres og kompliseres ved at heller ikke tilsynet treffer i sin begrepsbruk med forvirrende henvisninger dels til kontrollplan og dels ved at det bes om dokumentasjon på ytelsesnivå, som innføres som begrep i teknisk forskrift først ved TEK10. I dette tilfellet ble det prosjektert etter teknisk forskrift i 1997.”

Anmodning om dokumentfalsk
Samtidig vil Jæger og Boligprodusentenes Forening ha svar på om regelverket skal tolkes dit hen at det stilles formelle krav til sammenhengende sporbarhet fra bestemmelser i teknisk forskrift til alle komponenter og delkomponenter som inngår i en byggesak.

"Boligprodusentene vil hevde at dokumentasjonskrav på komponent- og varenivå primært er å forstå som tiltak for markedsovervåking og dermed har vareprodusenter som primæradresse, og at det vil være særdeles byråkratiserende å skulle dokumentere alle komponenter i en byggesak fra gang til gang", skriver Jæger i brevet.

Boligprodusentenes Forening mener også at Ullensaker kommune går langt i å be Nordbohus Romerike begå dokumentfalsk når de ber om å få innsendt en ”sjekkliste for prosjekteringskontroll av eneboliger og småhus som er tilpasset det aktuelle tiltaket.”

”Vi ber om departementets vurdering av Ullensaker kommunes krav i brev av 17.1.2012, om endring i ettertid av sjekklister fra 2007. Dette ønsket er ikke etterkommet fordi bedriften med støtte av Boligprodusentene oppfatter at dette vil være anmodning om dokumentfalsk”, skriver Per Jæger i brevet.

Kommunen kjenner seg ikke igjen
Påstanden om at kommunen anmoder til dokumentfalsk, kjenner seniorrådgiver Ivar Sannerud i Ullensaker kommune seg ikke igjen i. Han var bygningssjef i kommunen da saken startet.

– Tilsynet har avdekket at kvalitetssystemene til Nordbohus Romerike ikke har vært gode nok, og det eneste vi har bedt om er at Nordbohus legger frem dokumentasjon på hvordan de har gått frem. Vi ber dem selvsagt ikke om å begå dokumentfalsk. For meg kan det ligne dokumentfalsk dersom et firma har papirer som sier at alt er i orden, men som likevel ikke viser seg å være det, sier Ivar Sannerud.

– Hvorfor valgte kommunen å trekke tilbake ferdigattesten på boligen?

– Grunnen er at vi fikk inn en klage på utførelsen av boligen som medførte at vi åpnet et tilsyn. Ferdigattesten var bygd på ansvarlig kontrollerendes kontrollerklæringer, opplyser Sannerud.

Han presiserer at han foreløpig ikke har fått kopien av Boligprodusentenes Forenings brev til statsråden i hende.

– Men jeg synes det er bra at Boligprodusentene har gått til departementet med saken. Vi ser frem til å få klarhet i en del av disse spørsmålene som reises. Det tror jeg er bra for alle parter, sier Ivar Sannerud.

Byggetilsynet er sterkt uenige
Leder av Øvre Romerike byggetilsyn, Arne Løvberg, mener de har full anledning til å gå brett ut med sine dokumentasjonskrav, og at Boligprodusentenes Forening bommer når de hevder at nye forskrifter blandes sammen med eldre forskrifter som gjaldt på byggetidspunktet.

– På de punktene vi etterspør informasjon er det de samme reglene som har vært gjeldende i alle år. Dette er tekniske forskrifter som alle bør være kjent med, sier Arne Løvberg og legger til at det ikke er uvanlig at byggetilsynet går langt tilbake i tid for å hente frem nødvendig dokumentasjon.

– Spesielt om vi ser at det ligger forskriftsmessige feil i en sak. Det vi ber om av dokumentasjon i dette tilfellet, er helt relevante opplysinger for saken og kvaliteten i det arbeidet som er gjort. Her ble det påvist lokal luftlekkasje langs taklist og loftsluke, og det ble også påvist kalde flater og temperaturforskjeller enkelte områder i huset, påpeker Løvberg. 

Lurvete systemer
Han sier tidligere saker har vært en medvirkende årsak til at han har bedt om et så omfattende historisk dokumentasjonstilsyn.

– Når vi både i denne, men også i tidligere saker har sett at systemene til Nordbohus Romerike har vært det jeg vil kalle lurvete, så er det en av årsakene til at vi ønsker å gå ut ekstra bredt ut nå. Det kan ikke være slik at selv om de er store, så skal de gå klar av tilsyn. Skal vi nå våre felles mål om bedre bygg, må vi også være kritiske i tilsynsarbeidet vårt, sier Løvberg.

Svar i august?
Ved Kommunal- og regionaldepartementet er de foreløpig sparsomme med hva de vil si om saken.

– Vi kan foreløpig ikke si noe mer enn at vi har mottatt brevet fra Boligprodusentenes forening og at vi skal behandle saken, sier seniorrådgiver i departementets kommunikasjonsenhet, Ingvild Dahl Dørnes.

– Når forventer dere å gi et svar?

– Vi skal forsøke å svare i løpet av august, sier Dahl Dørnes.

Boligprodusentenes Forening og administrerende direktør Per Jæger ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken utover det som står i brevet som er sendt til kommunal- og regionalministeren.