Lofast-tunnelene oppgraderes for 15 millioner kroner

Tre av de lengste tunnelene på Lofast skal oppgraderes for 15 millioner. Otera Infra AS har levert lavest anbud på elektroarbeidene. 

Tre av tunnelene på Lofast, Sørdalen-, Ingelsfjord- og Raftsund-tunnelen, ble bygget etter sikkerhetsregler vedtatt i 2006. Kravet til sikkerhet i tunneler blir stadig strengere, og etter at strekningen åpnet bestemte Vegdirektoratet at sikkerheten i tunnelene skulle godkjennes etter et strengere regelverk, vedtatt i 2010, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Dette setter større krav til teknisk utstyr i tunnelene, og for å finansiere dette ble det bevilget 15 millioner over statsbudsjettet for 2012.

Oppgraderingen består av flere ting. Blant annet skal det i Sørdalen-tunnelen monteres inspeksjonsluker for å komme til trekkerør bak vann og frostsikring. I tillegg til kabling og utstyrsmontasje skal det også gjøres omprogrammeringer i automasjonssystemet og i «vegvokteren», Vegtrafikksentralen (VTS) sitt system for tunnelovervåkning.

Otera Infra AS lavest på elektroarbeid
Som en del av oppgraderingen ble det lyst ut en delkontrakt på elektroarbeid i tunnelene, med anbudsfrist 2. juli 2012. Fire entreprenører leverte tilbud innen fristen:

Otera Infra AS - 5.600.655,-

Scan Matic Elektro AS - 5.639.435,-

Harstad Elektro AS - 10.298.864,-

Relacom AS - 8.806.699,-

Alle tilbudssummene er ekskl. mva. Tilbudene skal nå kontrollregnes før kontrakten signeres.

Kontrakten omfatter supplering av antall nødstasjoner med tilhørende bakgrunnsbelyste skilt, nødtelefoner, brannslukningsapparater og merking. I Ingelsfjord- og Raftsund-tunnelen skal det i tillegg monteres evakueringslys.

Kontrakten omfatter også arbeider i fordelinger, åpning av kabelgrøfter, etablering av trekkekummer, betongarbeider, festebolter, oppstikk for lys og nødstasjoner, trekking av kabler, terminering av kabler/fiberkabler, branntetting, jordingsarbeider, samt testing og dokumentasjon.

Sikkerhetsgodkjenning innen 2012
Når alt er på plass skal det være en testperiode, før det søkes om endelig godkjenning i løpet av november/desember.