Arne Wegner Haaland har gått bort

Det var med sorg vi mottok meldingen om at Arne Haaland var gått bort den 23. juni, og våre tanker går til familien; hans kjære Aasta og barna Christian, Hilde og Inger med familier.

Arne Haaland ble født den 28. oktober 1923 i Lunde i Telemark. Etter barneårene i Vegårdshei, flyttet han og familien til Stavanger, hvor han bodde frem til studiestart. Han tok sivilingeniøreksamen ved NTH, og i 1952 begynte han i Forsvarets Anleggsdirektorat (FAD). I 1955 ble han hentet inn til Veidekke, som da var blitt tildelt oppdraget med å bygge en flyplass i Etiopia. Haaland fikk ansvaret for denne meget krevende oppgaven, og her fikk han bruk for sine mange egenskaper som leder, ingeniør og fagmann, som samarbeidsmann og diplomat. Prosjektet ble en økonomisk suksess og la mye av grunnlaget for Veidekkes videre utvikling.

Etter to år i Etiopia dro Haaland til Brasil på oppdrag for et annet norsk entreprenørfirma, Furuholmen. Han kom tilbake til Norge og Veidekke igjen i 1960. Allerede i 1962 ble han bedt om å overta som selskapets leder, en stilling han hadde helt frem til 1989. Senere fortsatte han som styremedlem frem til 1995, men hans engasjement og levende interesse for Veidekke opphørte aldri.

Arne Haaland var en mann med vyer og perspektiv. Han brakte Veidekke frem i første rekke i norsk entreprenørnæring og la grunnlaget for dagens selskap. Han var en entreprenør, også i ordets opprinnelige betydning, som iverksetter og nyskaper. Han satte nye standarder for næringen, og han var dens utrettelige talsmann utad.

Arne Haaland var et engasjert menneske som stilte store krav til sine medarbeidere og mest av alt til seg selv. Han hadde en tydelig stemme som ikke var til å misforstå, og han ble respektert på grunn av styrken i argumentene og sin personlige væremåte. Arne var nøktern, både i levestil og holdninger. Han hadde en sterk rettferdighetssans og var opptatt av at Veidekke i enhver sammenheng skulle opptre ordentlig og være til å stole på. ”Vi skal gjøre rett og skjell for oss”, som han uttrykte det.

Hans posisjon som leder var på mange måter unik. Han var en ener innen sitt område. Hans posisjon internt var aldri omstridt. Han var den naturlige leder i kraft av sitt engasjement, sine faglige og menneskelige egenskaper. Men han var også en næringens talsmann, både som styreleder i daværende Entreprenørenes Landssammenslutning, styremedlem i daværende Industriforbundet og tillitsverv ved etableringen av NHO.

Personlig var Arne Haaland et helstøpt menneske og en god venn med et stort engasjement for dem som stod ham nær.

Vi er mange som dypt savner Arne Haaland. Vi lyser fred over hans minne.

Terje R. Venold
Konsernsjef, Veidekke ASA