Anbefaler fornyet konsesjon i Hedmark

NVE anbefaler Olje- og energidepartementet til å gi Älvkraft i Värmland AB fornyet konsesjon til regulering av Nordre- og Mellom Røgden i Grue og Åsnes kommunar, Hedmark.

Den tidligere konsesjonen for regulering av Nordre- og Mellom Røgden gikk ut i 2004 og det er gitt midlertidig konsesjon til regulering fram til konsesjonsspørsmålet er avgjort.

NVE sin anbefaling legger til grunn økt minstevannføring i Rotbergsåa og Lauvhaugsåa, og en heving av LRV i Nordre Røgden med en meter. Dette vil ifølge NVE sikre tidligere oppfylling av magasinet og jevnere vannstand utover sommeren og høsten. Det vil også ha en positiv effekt på oppfylling og vannstand i Mellom Røgden.

Eksisterende ordning med en øvre grense for vannstanden i Mellom Røgden i juli og august bør videreføres av hensyn til brukerinteressene, skriver NVE på sine nettsider. Videre anbefaler NVE innføring av standard konsesjonsvilkår.

NVE sine anbefalinger vil ikke føre til vesentlig tap i produksjonen, men det vil bli en viss forskyving fra vinter- til sommerproduksjon.

NVE skriver derfor at de vurderer reguleringen med de fastsatte vilkårene til å være akseptabel i forhold til allmenne og private interesser.

Olje- og energidepartementet vil stå for videre saksbehandling.