Fortsatt eiendomsskatt på maskiner

Etter et drøyt års utredning har Finansdepartementet gitt opp å finne en løsning om å frita industriens maskiner og produksjonsutstyr fra eiendomsskatt.

– Denne beslutningsvegringen er skuffende. En modernisering av regelverket for eiendomsskatt er gjort i våre naboland, sier bransje og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.Industribedriftene betalte 800 millioner kroner i eiendomsskatt i 2011. Mesteparten av verdiene bak denne eiendomsskatten er maskiner og produksjonsutstyr.

– Til sammen betalte næringslivet 4,4 milliarder kroner i eiendomsskatt. Mesteparten av dette er fast eiendom, tomter og stedbundne maskiner som ilandføringsanlegg for petroleum og vannkraftverk. Men 600-800 millioner kroner er eiendomsskatt på flyttbare maskiner, som skulle vært unntatt fra eiendomsskatt slik de er det i våre naboland, sier Sunde.

Norsk Industri mener Finansdepartementet har latt hensynet til kommunenes urettmessige og tilfeldige nyervervete inntekter gå foran industriens krav på likebehandling og forutsigbarhet.

– Finansministeren, som har erkjent at avgiften praktiseres ulikt innen kommuner og mellom kommuner, sier tilsynelatende seg fornøyd med dagens situasjon, uttrykker Sunde. Han hevder videre at saken tvinger fram stadig flere rettssaker ettersom de omreisende takstmennenes økte regninger må klages inn for rettsapparatet. – Regjeringen aksepterer derfor at et overbelastet rettsapparat må bruke tiden på slikt fordi regjeringen ikke tør gå inn i saken, sier Sunde.

Les mer hos Norsk Industri