HMN vil forvalte bygg bedre

Hvordan skal Helse Midt-Norge forvalte sine bygg og eiendommer best mulig? Dette utredes av en egen prosjektgruppe som mener det er "sterkt ønskelig" at Helsebygg-kompetansen blir videreført.

Utredningsgruppa skal ta for seg erfaringer fra andre regioner og virksomheter. Den skal definere ulike modeller og analysere forskjeller i kvalitet og økonomi, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

Deretter vil utrederne anbefale en forvaltningsmodell og beskrive konsekvensene av alternativet de velger.

En gjennomføringsplan skal også presenteres, men ifølge mandatet er det ikke aktuelt å ta opp selve eierskapet til helseregionens mange verdifulle bygg og eiendommer.

Dette ble utredet i 2007, og HMN-styret bestemte den gang at det skulle innføres husleie i foretakene. Det ble også besluttet å opprette eiendomsenheter i hvert foretak, sammen med drifts- og vedlikeholdsenheter.

Dessuten ville styret ha samarbeid mellom helseforetakene for å sikre enhetlige løsninger innen eiendomsforvaltningen og best mulig utnytting av fellesressursene.

Fire år etter – i 2011 – ble eiendomsforvaltningen i Helse Midt-Norge evaluert av konsulentselskapet, Ernst & Young. I rapporten derfra gikk det fram at husleieordningen hadde begrenset effekt, og at det burde bygges opp modeller med sterkere incentiver.

Konsulentene mente ellers at Helse Midt-Norge med omorganiseringen hadde profesjonalisert eiendomsforvaltningen, men pekte samtidig på at det gjenstår å formalisere samarbeidet mellom de enkelte foretakene, og mellom foretakene og det regionale helseforetaket. Ernst & Young
foreslo også nærmere vurdering av eiendomsenhetene som selvstendige resultatenheter på foretaksnivå, alternativt på regionalt eller nasjonalt nivå.

Det er blant annet dette som skal utredes av den nye «eiendomsguppa» de neste fire månedene. Dette har stor betydning, heter det i mandatet, og begrunnelsen er ikke minst at bygningsmassen «legger føringer for tjenesteproduksjonen. Utformingen av bygningene, og bygningenes evne til å tilpasses endringer i kjernevirksomheten, påvirker effektiviteten i helseproduksjonen direkte.»

Parallelt med utredningen i Helse Midt-Norge foregår et såkalt interregionalt arbeid. Her blir det vurdert hvordan bygg og eiendom innen helsesektoren best kan samordnes nasjonalt – og hvordan dette kan ivaretas organisasjonsmessig. Den aktuelle eiendomsutredningen i Midt-Norge må ses i lys av dette landsomfattende prosjektet, heter det i mandatet, som også slår fast:

«Helsebygg Midt-Norge har utviklet en særlig kompetanse knyttet til gjennomføring av større byggetiltak i helsesektoren. Det er sterkt ønskelig at denne kompetansen blir videreført.»

Prosjektgruppa ser slik ut:
Nils Arne Bjordal, Helse Midt-Norge, prosjektleder
Åge Lien, St. Olavs Hospital
Tore Westerheim, Helse Nord-Trøndelag
Sissel Hovland Nordaune, Rusbehandling Midt-Norge
Gunn Fredriksen, Sykehusapotekene i Midt-Norge
Bjørn Remen, Helsebygg Midt-Norge
I tillegg kommer en representant fra Helse Møre og Romsdal