Flere leier hytte i Norge

Rekordmange utenlandske turister tar ferien på leid hytte i Norge denne sommeren, viser nye tall.

– Hytteturistene fra Europa har tydeligvis ikke latt seg skremme av sterk krone og høyt prisnivå, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Bestillingene er opp syv prosent hittil i år. Belegget på hyttene ligger an til å passere 500 000 gjestedøgn i 2012, hvis de i gjennomsnitt benyttes av 4,5 personer slik det hittil har vært vanlig.

– Tyskerne er den klart største gruppen av hytteturister. På de neste plassene følger nederlendere og dansker. Samtidig ser vi nå en kraftig vekst i bestillingene fra polakker, sveitsere og tsjekkere, så bildet blir stadig mer mangfoldig.

Novasol er Europas største utleier av ferieboliger og holder nøye oversikt over hvor det er mest populært blant hytteturistene å bestille innenfor de ulike landene.

– I Norge er Hordaland med populære Hardanger på topp, fulgt av Rogaland, sørlandskysten, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Men en del vil også til fjells lenger inn i landet. Felles for de aller fleste gjestene våre er ønsket om nærhet til naturen og tilgang til hyggelige utendørs opplevelser, sier Pia Buen.

Aktiv ferie
Også ved turistkontorene merker man at utlendingene ofte legger opp til å være aktive i ferien.

– Det er mange som ringer på forhånd for å få tips og hjelp til å planlegge hva de skal bruke dagene til. Noen ønsker også å forhåndsbestille ulike aktiviteter, sier Merete Hovi, daglig leder i Valdres Destinasjon.

Det er mange hytter og leiligheter for utleie i de seks Valdres-kommunene, og andelen utenlandske turister er betydelig om sommeren.

– Det kommer blant annet ganske mange dansker. For dem er jo den norske fjellheimen noe helt annet enn de kan oppleve hjemme.

Liker komfort
Mange av hytteturistene liker seg så godt at de unner seg lang Norges-ferie. En tredjedel av dem som leier gjennom Novasol bestiller for to uker eller mer.

– De kommer for å finne rolig idyll, flott natur og gjerne gode fiskemuligheter. Utenlandske leietakere er flinke til å bruke både sjøen og turmulighetene på land, sier Knut Nygaard, huseier som leier ut hytte i Kvamsvåg i Hordaland.

Tyskere og nederlendere topper gjestelisten, men han har også hatt besøkende fra Polen, Russland og Italia.

Selv om de gjerne oppsøker barsk natur, er utlendingene også opptatt av komfort på hytta, mener Nygaard.

– De vil ha det godt utstyrt både innendørs og utendørs. Etter en fisketur på sjøen liker de godt å ta badstue eller synke behagelig ned i boblebadet ute på terrassen.