Betydelig økning i strømbrudd

Det var flere driftsforstyrrelser i kraftsystemet i 2011 enn i 2010.

Antallet avbrudd og mengde ikke-levert energi økte betydelig. Ekstremværet Dagmar er ifølge NVE hovedårsak, men ikke eneste grunn til at leveringspåliteligheten var dårligere i 2011 enn i årene før.

- Utviklingen over tid viser at leveringspåliteligheten blir stadig bedre. Samtidig ser vi at kraftsystemet er sårbart for ekstremvær, og at det er stort behov for styrket vedlikehold og økte investeringer. NVE følger også opp forsyningssikkerheten gjennom direkte reguleringer og tilsyn, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

NVE har utarbeidet rapporten ”Driften av kraftsystemet 2011” . Ekstremværet Dagmar, som rammet Norge i romjulen 2011, viser tydelig igjen på statistikkene for driftsforstyrrelser og leveringspålitelighet. Totalt mistet over 570 000 strømkunder strømmen i korte eller lengre perioder som følge av Dagmar.

Havari i en transformator på Romerike og brudd på kraftledninger i Nord-Norge er også viktige årsaker til økningen i antall driftsforstyrrelser og mengde ikke-levert energi fra 2010 til 2011.

- Mer enn 50 prosent av driftsforstyrrelsene i regional- og sentralnettet i 2011 skyldes påvirkning fra omgivelsene. Særlig tordenvær, vind og vegetasjon nær linjene utgjør en utfordring for kraftsystemet. Det er uakseptabelt at så mange mistet strømmen, men når uhellet først var ute fikk vi sett at kraftforsyningsberedskapen fungerer godt, understreker Sanderud.