Kraftselskapene unngikk streik

Kraftselskapene unngikk streik etter at EL & IT Forbundet og Energi Norge kom til enighet om en avtale natt til fredag.

Her kan det bli kraftstreik

* Fagorganiserte ved følgende energivirksomheter legger ned arbeidet fra fredag morgen dersom det ikke blir enighet i meklingen mellom EL & IT Forbundet og Energi Norge:

* Sira Kvina Kraftselskap.

* SFE Nett og SFE Produksjon (Sogn og Fjordane).

* Istad Energimontasje, Istad Kraft og Istad Nett.

* Bodø Energi Energimontasje.

* Vesterålskraft Nett og Vesterålskraft Produksjon.

* Statkraft Varme.

* EB Energimontasje, EB Kraftproduksjon og EB Nett (Buskerud).

* Hadeland Nettpartner.

Fjorten selskaper kunne bli rammet av streik fra fredag morgen dersom partene ikke kom til enighet. Meklingsfristen gikk ut ved midnatt, men da klokka hadde passert 1, var man enige om et anbefalt resultat, og en streik ble dermed unngått, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet til NTB.

Hvis det hadde blitt brudd og dermed streik ved de berørte energiselskapene, var det på forhånd klart at det på kort sikt var liten fare for at strømmen ville forsvinne.

EL & IT Forbundet hadde meldt plassoppsigelse for 463 av sine medlemmer som alle jobber med drift og vedlikehold av kraftnettet og kraftproduksjon.

Energioverenskomsten mellom EL & IT Forbundet og Energi Norge er den nest største avtalen det forhandles på i EL & IT Forbundet. Partene forhandlet bare en dag før det ble brudd og oppgjøret gikk til mekling, skriver Frifagbevegelse.

Sist det var streik i energibransjen, var i 2006. Den gang varte streiken i tre uker før det ble enighet mellom partene.