Vil ha høyhastighetstog ut av Norge

Får Oslo og Akershus det som de vil, kan folk i hovedstaden komme seg til Göteborg med tog på én time og et kvarter.

Det er Aftenposten.no som i dag skriver om ”The Scandinavian 8 million city”, et samarbeid mellom 14 kommuner og fylker i korridoren Oslo-København. Hensikten med planene er å knytte Oslo enda tettere sammen med resten av Skandinaiva.

- Tanken er å knytte sammen hele denne regionen på alle måter, og da er velfungerende kommunikasjoner helt avgjørende, sier prosjektleder i Oslo Rådhus, Floire N. Daub til Aftenposten.no.

Fristen for å uttale seg i høringsrunden for Nasjonal transportplan går ut torsdag, og det er her Oslo og Akershus har lansert forslaget om å prioritere en høyhastighetsbane ut av landet foran baner mellom de største norske byene.

Høyhastighetstoget vil bruke én time og 15 minutter til Göteborg, mens København kan nås innen to og en halv time. Hamburg blir en fire timers togtur unna, mens Stockholm-turen vil ta 3 timer og 15 minutter.

Mens Ramböll har beregnet Oslo-Göteborg-København til å koste 97 milliarder kroner, er prislappen på en høyhastighetsbane til Stavanger beregnet til over det dobbelte - 220 milliarder kroner.

Ifølge Aftenposten.no kan en slik høyhastighetsstrekning være på plass i 2025. Men forslaget møter motstand, blant annet fra Vestlandet der man ønsker å bruke pengene i Norge først.

- For oss på Vestlandet er det aller viktigste å ha en sikker helårsbane som garanterer at gods og personer kan komme til Oslo i løpet av fire timer. Deretter kommer en veiforbindelse som er sikker hele året. Husk at vi er den regionen i Norge som står for den største verdiskapningen og den største eksporten, sier byrådsleder Monica Mæland (H) i Bergen til Aftenposten.no.