Mener konsensjonstempoet må ned

Tiden inne for å være mer kritisk til hva slags anlegg man gir konsesjon til, mener Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO).

– Med de konsesjonene man har tildelt vann- og vindkraft de siste årene, har vi ikke noen problemer med å nå fornybarmålene innen 2020. Nå er det på tide at Norge tar sitt ansvar for å bevare natur og begynner å si nei til prosjekter som ødelegger store naturverdier, sier generalsekretær Lasse Heimdal i FRIFO i en pressemelding.

Tall fra Norge og Sverige om tildelte konsesjoner til vann- og vindkraftanlegg viser at målene for fornybar energiproduksjon er på god vei til å bli oppfylt.

Norge har forpliktet seg på at andelen fornybar energi skal utgjøre 67,5 prosent innen 2020. Vi er i dag oppe i over 62 prosent. I tillegg har Norge og Sverige forpliktet seg til å bygge ut 26,4 TWh fornybar energiproduksjon i samme periode under grønt sertifikat-ordningen.

– I stedet for å gi store subsidier til ny ulønnsom vindkraft, burde man heller støtte de som vil redusere forbruket. Det vil kunne være vel så lønnsomt, og spare oss for unødvendige naturinngrep.

NVE har fått inn over 700 søknader om vannkraft og over 120 for vindkraft.

– Nå bør vi prioritere de prosjektene som er minst konfliktfylte og som samtidig bidrar til å oppfylle våre mål for andel fornybar energi, mener Heimdal.