Tripp Trapp seiret mot kopistol i Høyesterett

Høyesterett bekrefter Tripp Trapp-stolens unike posisjon i norsk møbel- og designhistorie.

Stokke AS er en global leverandør av barneprodukter som produserer og selger blant annet Tripp Trapp-stolen. Denne stolen er tegnet av Peter Opsvik.

Trumf markedsførte og solgte i 2007-2008 en etterligning av Tripp Trapp-stolen på det norske markedet. Høyesterett har nå slått fast at denne stolen er så lik Tripp Trapp-stolen at den krenker Stokke og Peter Opsviks rettigheter.

Stokkes kamp mot kopier av Tripp Trapp-stolen vil med Høyesteretts dom skape presedens for fremtidig beskyttelse av norsk design.

- Vi er meget fornøyd med Høyesterettsdommen. Den bekrefter at det ikke er lov å produsere eller selge kopier av Tripp Trapp-stolen, sier Tomas Settevik, administrerende direktør i Stokke AS.

- Dette er er en prinsipielt viktig dom for opphavsrett i Norge. Det er en ære at Tripp Trapp- saken vil være retningsgivende for tilsvarende saker i fremtiden, avslutter Settevik.

Høyesterett slår fast at Tripp Trapp-stolen har en helt unik design og en gjennomtenkt bruksfilosofi. Ingen andre hadde laget noe lignende da Peter Opsvik utviklet produktet på begynnelsen av 70-tallet. Tripp Trapp-stolen kan tilpasses både i setedybde og høyde. Det gjør at stolen vokser med barnet.

Bakgrunnen for saken er at Stokke AS i 2009 tok ut et søksmål mot Trumf etter at man oppdaget at det ble solgt en stol som het Oliver i detaljhandelen. Stolen var etter Stokkes oppfatning for lik Tripp Trapp, og Stokke ønsket derfor stolen fjernet fra det norske markedet. Saken var oppe i Follo Tingrett i 2010. Der vant Trumf frem med sine argumenter, men Stokke anket og vant saken på alle punkter i i Borgarting Lagmannsrett i juni 2011. Trumf valgte å anke lagmannsrettens avgjørelse. Saken ble deretter behandlet i Høyesterett i begynnelsen av juni 2012.