Livssykluskostnader for byggverk

En revidert utgave av NS 3454 Livssykluskostnader for byggverk - Prinsipper og klassifikasjon, er lagt ut på høring med høringsfrist 19. september 2012.

Planen er at denne reviderte utgaven av NS 3454 skal utgis i desember 2012. Vi er veldig interessert i å høre synspunkter på innholdet i løpet av høringsperioden. Gi dine kommentarer til NS 3454 innen fristen. Høringsforslaget kan lastes ned gratis via Standard Norges gratis tjeneste “Standard på høring” (www.standard.no/standarder-pa-horing) . Det er utarbeidet et eget kommentarskjema som vi oppfordrer til å bruke ved innsending av høringsuttalelser. (Skjemaet er tilgjengelig sammen med høringsdokumentet.)

Hva er nytt?
I forslaget til revidert utgave av standarden er det gjort følgende:

* Kapittelstrukturen er endret.

* Forord og omfang er revidert.

* Standarden har fått to hovedkapitler: 4 Kalkulasjonsmetodikk og 5 Kostnadsklassifisering.
* Antall definisjoner er redusert. Mye av innholdet fra definisjonslisten i NS 3454:2000 er lagt inn i respektive hovedkapitler 4 og 5.
* Begrepet Levetid er definert og benyttes delvis til erstatning for Brukstid.
* Det er definert og presisert flere steder at bruken av standarden kan omfatte både enkeltstående bygningsdel(er) og et helt byggverk.

Kalkulasjonsmetodikk
Kalkulasjonsmetodikken er utformet slik at den er nøytral/uavhengig i forhold til kostnadsklassifiseringen. Det er dermed mulig å benytte alternativ kontostruktur dersom det er ønskelig. Metodikken omfatter eventuell bruk av restverdi. Det er foretatt justeringer i terminologien knyttet til kalkulasjonsmetodikken. Enkelte nye begreper er definert og enkelte eksisterende er fjernet. Eksempler på endringer er:

* Analyseperiode (T) benyttes i stedet for Brukstid (T).

* Nåverdien av kostnadene i analyseperioden benevnes NVT.

* For annuitetsfaktoren foreslås det å endre bokstavkode fra b til a (mer intuitivt å benytte bokstaven a for annuitetsfaktor).

* Årlige kostnader er fjernet (for å unngå forveksling med årskostnader).

Kostnadsklassifisering
Det er foretatt en ny inndeling for kostnadsklassifiseringen. Eksempler på endringer er:

* Drift (teknisk drift) og vedlikehold er samlet i en hovedpost (3).

* Utskifting og utvikling er samlet i en hovedpost (4).

* Forsyning (inklusiv energi) og renhold er skilt ut som egne hovedposter (5, 6).

Begrunnelsen for inndelingen i de to hovedpostene 3 Drift- og vedlikeholdskostnader og 4 Utskiftings- og utviklingskostnader er at:

* Inndelingen anses å gjøre det enklere å skille mellom hovedpostene ved kostnadsføring.

* Post 3 er DV-aktiviteter som omfatter å ta vare på de bygningsdeler man til enhver tid har installert i bygget, mens post 4 omfatter å erstatte
eksisterende bygningsdeler med nye eller installere bygningsdeler som ikke har vært i bygget tidligere (utskifting av forbruksmateriell inngår i
post 32 under hovedpost 3).

* Aktiviteter under post 3 bør (med unntak av den uforutsette posten 33 Reparasjoner) kunne fremgå av FDVU-dokumentasjonen for bygget.

* Inndelingen anses hensiktsmessig i forhold til bruk av en dekomponert avskrivningsmodell (ref. også regnskaps- og skattelovgivningen).

* Inndelingen er tilpasset i forhold til tilsvarende poster i NS-EN 15221-4 Fasilitetsstyring (FM) - Del 4: Rammeverk, klassifisering og strukturer
i fasilitetsstyring.

Forklaringstabellene til kostnadsklassifiseringen, som i nåværende utgave av NS 3454:2000 er en del av tillegget, er nå tatt inn som en del av standarden i kapittel 5. Dette er gjort fordi forklaringstabellene anses som en naturlig del av kostnadsklassifiseringen.

Hovedpost 7 Service- og støttefunksjoner er plassert i standardens tillegg som i NS 3454:2000. Definisjoner for hovedposter og underposter er endret i henhold til ny inndeling.

For spørsmål om nedlastning av forslaget eller dersom du ønsker mer informasjon om arbeidet med NS 3454, kan du kontakte Standard Norge ved prosjektleder Inger S. Jørgensen, isj@standard.no