I lykkeboblen

Norge går så det griner. Vi elsker intetsigende realityprogrammer, låner mer, bruker visa-kortet som aldri før, kaster oss på boligprisgalloppen, reiser på opplevelsessafari og storbybesøk i helgene og tror rentenivået og strømprisen skal være der den er i dag i lang tid framover. Våre råvarer oppnår gode priser på verdensmarkedet og vi kjøper billige importerte varer.

Jon-Erik Lunøe

Daglig leder
OBOS Prosjekt AS

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken, Skanska

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Den økonomiske situasjonen i omverdenen setter ikke spor i vår hverdag.  Vi streiker for å oppnå gode lønnsøkninger, har full lønn under sykdom, forter oss til hytta tidlig på fredagen og fester videre.  Vår sterke krone gir gode reise- og feriebudsjetter og de eldre lever mer og sparer mindre til sine arvinger.  Det er godt i lykkeboblen. 

Men, - lykkeboblen har også sine utfordringer.  OBOS Prosjekt har fulle oppdragsbøker og jobber med å rekruttere flere medarbeidere, og da spesielt byggeledere og prosjektledere, dette i skarp konkurranse med andre aktører som også har høy aktivitet.  Da er det fint å vite at vi ikke er like konjunkturutsatt som mange.  Om nybyggmarkedet stagnerer vil det være nok av eksisterende boliger (les: borettslag og sameier) som har behov for rehabilitering og vedlikehold.  ENØK tiltak i eksisterende boligmasse har mer effekt enn i nye boliger, og interessen for dette vil følge energiprisen oppover. I tillegg kommer nok myndighetskravene ikke til å bli mindre innen ENØK. Og når kravene til uavhengig kontroll settes ut i live er vi i tillegg godt posisjonert til dette.   

I mellomtiden håper jeg lykkeboblen ikke varer for lenge, og at vi flater ut og lander stille og rolig uten for mye dramatikk.  Vi trenger ingen bråstopp eller nedtur.  Det får andre ha.