Betonmast tar hjerteproblemer på alvor

Nå har Betonmast Romerike bestemt seg for å plassere ut hjertestartere på alle byggeplasser og lære opp alle ansatte i å bruke den.

Det er en dystert statistikk som viser at mellom 5000 og 6000 får hjertestans i Norge hvert år og det er bare 5 – 10 prosent av disse som reddes. Statistikken kunne sett betraktelig bedre ut med mer kunnskap om hjerte- og lungeredning og tilgang til en hjertestarter. Beregninger viser at så mange som over 50 prosent ville kunne overleve hvis noen starter hjerte- og lungeredning og har en hjertestarter i nærheten.

- Vi fikk ideen til å satse på hjerte- og lungeredning under et vanlig førstehjelpskurs i Betonmast. Da vi så hvor enkelt det egentlig var og hvor mye det kan bety, så var vi ikke i tvil om at vi måtte få hjertestartere på alle byggeplasser og få mer opplæring, sier Stein Erik Pedersen, daglig leder for Betonmast Romerike.

- Betonmast Romerike er det første av selskapene i Betonmast-konsernet som innfører hjertestartere på byggeplassene sine. Det er bestilt hjertestartere til flere av Betonmast-selskapene og tanken er at hele konsernet skal innføre dette. På Romerike er allerede over halvparten av de ansatte opplært til å bruke hjertestarterne og resten skal kurses i raskt tempo. Før utgangen av året vil alle våre byggeplasser være utstyrt med hjertestartere og kvalifisert personell, sier Pedersen.

- En hjertestarter er en enkel måte å redde liv på, og investeringen er ubetydelig i forhold til den potensielle gevinsten hvis vi kan redde bare et liv med dette tiltaket. Vi oppfordrer også andre bedrifter i bransjen til å gjøre det samme. Det er viktig at vi som en seriøs bedrift tar ansvar og viser vei i bransjen, sier Pedersen.

Det er ikke bare de ansatte i Betonmast som kan nyte godt av å ha en hjertestarter i nærheten. Desto flere hjertestartere som finnes tilgjengelige i samfunnet, jo flere kan reddes. Hvis du får hjertestans så reduseres sjansen for overlevelse raskt for hvert minutt som går før hjertestarter brukes.

- Det holder ikke bare å kjøpe inn en hjertestarter. De ansatte må også ha kompetanse og rutiner for hvordan de skal bruke hjertestarteren. Vi kurser alle våre ansatte i en halv dag. Det kan gjøre den lille forskjellen mellom liv og død for mange, sier Pedersen.