Usbl satser på utleiemarkedet

Usbl øker satsningen på utleieboliger, hvor første skritt er 51 nye enheter midt i sentrum i boligbyggelagets gamle lokaler.

Geir-Ove Skogø, administrerende direktør i Usbl, sier det er altfor for få utleieboliger i Oslo, og da spesielt rimelige utleieboliger.

– Både tomteprisene og byggekostnadene i Oslo er høye, noe som nesten gjør det umulig å bygge utleieboliger i Oslo. Kort oppsummert er det tre faktorer som preger byens utleiemarked. Det er få utleieboliger, mange leietagere og stigende utleiepriser. Det var også dårlig nytt for mange da kravet til egenkapital økte til 15 prosent ved kjøp av bolig. Resultatet er at det tar lengre tid å spare opp tilstrekkelig egenkapital, og man må leie lengre enn planlagt. Vi synes det er derfor er gledelig å kunne bidra til et noe større tilbud av utleieboliger, sier han.

Bygger i Usbl sine gamle kontorer
Utleieboligene bygges i Usbl sine gamle kontorer i Storgata 49. I tillegg bygges det utleieboliger i Storgata 47 og i Osterhaus gate 2. Prosjektsjef Roar Viken i Usbl sier at nedrivningen av interiøret i de gamle gårdene allerede er påbegynt, og at det hele vil ferdigstilles i løpet av 2013.

– Vår rehabilitering og nybygging vil føre til en betydelig oppgradering av hele kvartalet. Den nåværende parkeringsplassen blir lukket med et nybygg mot gaten. Det kommer forretningslokaler i 1. etasje for å skape mer liv i gaten, sier han.

– Det vil bygges boliger med 1 til 5 rom for å sikre et bredest mulig tilbud. De fleste leilighetene vil ha 2 og 3 rom, og alle boligene vil tildeles etter Usbl- og storbyansiennitet. Leilighetene leies ut for tre år av gangen med mulighet for forlengelse. Jeg er glad for at styret i Usbl har besluttet å satse på utleieboliger, legger han til.

Utleiemarkedet – en politisk prioritering
Geir-Ove Skogø mener det må bygges flere utleieboliger, noe det i utgangspunktet er tilrettelagt for, men da må regelverket for tilskudd gjennom Husbanken endres. I dag finnes det kun offentlige tilskuddsmidler til studentboliger og boliger for bostedsløse. Staten må også stille tilskuddsmidler til disposisjon for å få bygget flere utleieboliger til ungdom som mer generelt har behov for en leiebolig.

Vi ønsker at det kan bli mulig å bygge rimelige leieboliger som både kan komme vanskeligstilte og ungdom mer generelt til gode. Da kan vi få varierte beboergrupper - noe som igjen skaper et bedre bomiljø enn i rene kommunale prosjekter.